Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международната експедиция “Аргонавти от каменната ера" ще отплава от Варна

| обновено на 16.08.19 в 18:55
Снимка: БТА

Международната експедиция "Абора- 4 - аргонавти от каменната ера" тръгва по предварително набелязания маршрут от Варна. Индианецът от Боливия Фермин Лимачи няма да бъде част от екипажа на тръстиковата лодка заради проблем с визата. Неин организатор е Доминик Гьорлиц от Германия.

Единственият българин на борда на тръстиковия кораб е варненецът Теодор Роков, който е археолог. Той ще плава до остров Лимнос. Теодор Роков получи от кмета на Варна Иван Портних бележник в дървена обложка, за да си води подробен дневник на пътуването.

"Единайсет човека тръгваме в момента. От Германия, Щатите, Русия, България, Холандия, в Турция ще приемем и турски член... Това не е воаяж за удоволствие, а си е почти казармена обстановка. Имаме възможно най-съвременна техника за комуникация".

Корабът е построен в Белослав от двама индианци от Боливия. Пред БНР Теодор Роков отговори дали има ли данни, че в древността народите от Египет и по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие са осъществявали търговски контакти, както твърди Херодот:

“Сведения на древни автори свидетелстват, че са осъществявани, дали това са митологични сведения, но археологическите находки са предмети, които доказват, че е имало такива контакти. Суровини от земите на Тракия са били изнасяни малко по-късно, не през праисторията, основно жито, дървен материал, риба - за по-дълбока древност имаме данни за внос от Егейско море, гривни, медальони, изработени от черупки на мида, която живее само в топлите води на Егейско море, която се казва спондилос. Много от находките доказват такива контакти“.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09