Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

"В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които България не участва"

| Интервю
Весела Чернева
Снимка: БТА

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира:

"Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички останали вече са решили накъде ще се целят. България имаше шанс да получи сериозно портфолио. По време на правителството на Денков се говореше, че може да се предложи например портфолиото енергетика. Това портфолио продължава да бъде много важно. Честно казано не мисля, че едно служебно правителство вече може да поиска нещо толкова важно и значимо. По скоро бих си представила, че някои от тези по-второстепенни портфолиа биха могли да отидат в страна като България, която наистина се отказа от това да има стабилно правителство и в крайна сметка да има глас в ЕС".

Според нея ще има преразглеждане на тежестта на портфолиата. Ще има много по-силно портфолио, свързано с конкурентоспособност, с индустриализация и бъдещето на индустрията на Европа, отколкото силно зелено портфолио, отбеляза Весела Чернева. И добави:

"Със сигурност ще има много важно комисарско място по отношение на отбрана и координация на отбранителната индустрия. Мисля, че Италия ще има интерес към портфолиото, свързано с конкурентоспособност. Много се говори, че Франция може да има интерес към това по отбрана. Портфолиото, свързано с разширяването, което стана много важно от геополитическа гледна точка - правителството на Доналд Туск много сериозно смята да се занимае с този въпрос по време на неговото ротационно председателство. Няма да се учудя Полша да има интерес и амбиция в тази посока".  

За избирането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, Чернева коментира:

"Усещането беше, че ако Урсула фон дер Лайен не бъде подкрепена, в Европа може да настъпи хаос не само по определянето на новия шеф на Комисията, но и въобще по отношение на посоката, в която ще върви следващата ЕК. Наистина центристките партии разбираха чудесно, че трябва да има достатъчно подкрепа за Фон дер Лайен, за да може на фона на хаоса около нас, Европа все пак да продължи стабилно през следващите месеци и години".

Според нея намеренията за обвързване на всички евросредства с върховенството на закона и структурните реформи е неизбежно:

"Колкото и да изглежда просто като едно намерение, което ще си остане като пожелание, мисля, че особено за страните-донори, имайки предвид консервативния завой в Европа, имайки предвид, че много от обществата са скептични към това как се харчат европейските пари, ще има според мен много повече не само засилен контрол върху харченето на тези пари, а най-вече обвързването им с върховенство на закона. Тук не говорим за България толкова, тук говорим особено за Унгария. Виждаме поведението на Орбан, което вбеси доста правителства в Европа. Този негов пример не трябва да става заразителен. Единият от начините ще бъде именно това – обвързването на върховенството на закона, на това, че трябва да има правила в европейските страни, които да са съпоставими, за да може общият пазар да функционира, че трябва да има съдилища, които да могат да отсъждат по един и същи начин приблизително в целия ЕС, т.е. тези базисни изисквания според мен със сигурност ще бъдат обвързани с кохезионните фондове, въобще със структурирането на следващия бюджет".

По думите ѝ войната в Украйна и връщането на Тръмп са двете най-големи задачи, с които Фон дер Лайен ще трябва да се справя. Според нея все пак резултатът от изборите в САЩ не е предрешен, особено ако Джо Байдън реши да се оттегли от надпреварата.

Едно евентуално завръщане на Тръмп ще означава вероятно търговски войни, прогнозира Весела Чернева в предаването "Събота 150". По думите ѝ ЕК ще трябва да гради политики, които да запазят Европа от удари през Океана по отношение на икономиката, търговията и митата. Ще означава също и оттегляне на САЩ от европейската сигурност, добави тя.

"Европа много бързо ще трябва да се преориентира по отношение не само на това колко харчи за отбрана, но и как харчи".

Весела Чернева не смята, че ще произтече кой знае какво от унгарското председателство. "Единствено ще затвърди впечатлението, че Унгария е една страна, която не участва в ЕС, за да придвижва Съюза напред, а по скоро единствено и само да дава сцена на своя собствен едноличен лидер", коментира тя.

Цялото интервю на Деян Йотов с Весела Чернева в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са били 150 990. Броят им е намалял с 3281 души спрямо предходния месец. Започналите работа..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар. Загасените участъци се разпалват от вятъра. Няма риск огънят да засегне населени места, категорични..

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които могат да окажат драстично влияние върху представянето на спортистите, както й върху зрителите и..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни: "6 от депутатите от разпадналото се "Величие" заявиха ясно и категорично, че няма да подкрепят..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Близо 4 часа продължи националната среща на МДПС в Бургас. За нас никога не е имало колебания, в подкрепата ни за д-р Ахмед Доган, който е истинският председател на ДПС, каза след края на форума председателят на младежката организация Ибраим Зайнедов:  "В младежката организация никога е нямало 2 теми. За нас лидерът на партията е доктор Ахмед..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет.  Преди това беше отслужен водосвет за здраве, след което всички участници направиха почетна..

публикувано на 20.07.24 в 13:11