Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е реставриран по повод 120-годишнината от рождението му

2
Паметникът – барелеф на Панчо Владигеров в Габрово, е тържествено открит през 1981 година, три години след смъртта му

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е реставриран по повод 120-ата годишнина от рождението му. Бележитият композитор и музикант е тясно свързан с местната музикална общност и е почетен гражданин  на Габрово.

Паметникът – барелеф на Панчо Владигеров в Габрово, е тържествено открит през 1981 година, три години след смъртта му, и е първият монумент в страната, издигнат в знак на признателност към именития композитор.

Местната общност цени приноса му за професионалното израстване на камерния оркестър в града и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение. В годините бронзовата композиция неведнъж е ставала обект на вандалски посегателства. 

По случай 120-ата годишнина от рождението на Владигеров монументът е цялостно почистен, възстановени са компрометираните участъци и надписите.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия