Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Без Западните Балкани Европа няма да е обединена

Германският канцлер и унгарският премиер остават разделени от миграционната политика

| обновено на 19.08.19 в 18:29
Ангела Меркел и Виктор Орбан разговаряха в унгарското градче Шопрон, където отбелязаха 30-годишнината от отварянето на границата между Унгария и Австрия, смятано за началото на края на Студената война.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че без държавите от Западните Балкани Европа няма да е обединена. Меркел каза това след разговори с унгарския премиер Виктор Орбан в унгарското градче Шопрон. Там двамата отбелязаха 30-годишнината от отварянето на границата между Унгария и Австрия, смятано за началото на края на Студената война.

Благодарни сме за събитията преди 30 години, довели до обединението на Германия и на цяла Европа, заяви Ангела Меркел в Шопрон. Там на днешния ден през 1989 г. в близост до австрийската граница се провежда т.нар. паневропейски пикник, смятан за предвестник на политическите промени в Европа. "Трудно можем да отдадем достатъчно на това събитие. Тук се написа история. Защото тук започна падането на Берлинската стена и обединението на Европа. Затова искам да благодаря на унгарците за проявената тогава смелост. Германия ще ви бъде вечно признателна", каза днес Ангела Меркел, която твърди за себе си, че нямаше да е политик, ако не бяха събитията от 89-та.

За историците паневропейският пикник в граничния район между Австрия и Унгария преди 30 години всъщност е тест за Москва. Как ще реагира Михаил Горбачов, новият господар в Кремъл, ако Унгария отвори границата за събралите се стотици източногерманци, мечтаещи за живот на Запад? Кремъл запазва мълчание. Така започва началото на края на разделена Европа.

За обединена Европа разговаряха днес германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан, разделени по въпроса за миграционната политика на ЕС. На границата между Австрия и Унгария отдавна няма бодлива тел, вишки и мини. Там, където още през март 1989 г. външните министри на Австрия и Унгария прерязват символично телената ограда на „Желязната завеса“, днес се издига не по-малко внушителната ограда на Виктор Орбан срещу бежанците. "Всеки, който чете докладите за разузнаването, знае, че бежанският поток не е секнал. Тази заплаха не е отминала. Ако има някой, който може да спре бежанския натиск от юг, това е Унгария. Единственият шанс за Германия и Австрия да предотвратят следваща миграционна вълна е Унгария да защити южната граница", предупреди премиерът на Унгария, която отказва да приема мигранти. Виктор Орбан е яростен критик на германския канцлер Ангела Меркел, която преди четири години реши да отвори границите. "На онези източногерманци, за които преди 30 години отворихме границата, а сега не разбират, как вдигаме стени пред идващите от Африка и Азия, мога само да кажа, че през 89-та им помогнахме да заживеят свободни и сигурни. А днес, 30 години по-късно, защитаваме южната граница на Европа, за да могат да продължат да живеят свободни и сигурни", обясни Орбан.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че новият миграционен пакт, подготвян от следващата Европейска комисия, ще успее да преодолее различията в Европа.
"С унгарския премиер споделяме еднакви виждания за засилване охраната на външните граници. Това е възможно, ако сключим взаимноизгодни споразумения с африканските държави, Турция или Ирак, откъдето идват мигрантите, така че те да останат в родината си", заяви Ангела Меркел. И подчерта още една тема, по която Берлин и Будапеща нямат различия: „Не само Унгария, но и Германия е на мнение, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е важна. Ако погледнем географската карта, а и от геостратегическа перспектива, без тези държави Европа не може да е обединена“, заяви Ангела Меркел на пресконференция с Виктор Орбан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54