Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на Италия ще решава проблема с правителствената криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозиционната Демократическа партия и управляващото Движение "Пет звезди" са започнали преговори за нова коалиция начело на Италия, съобщи Ройтерс. Преговорите са потръгнали "добре", сподели пред агенцията добре осведомен източник от демократите, без да даде повече подробности.До контактите между двете политически сили се стигна, след като миналата седмица съуправляващата партия "Лига" оттегли доверието си от правителството на Джузепе Конте.

Вчера лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети се обяви за "силно" правителство с мандат за реформиране на Италия и предупреди, че няма да търпи временен кабинет. Преди дни съпартийци на Дзингарети определиха като най-спешни задачи предотвратяването на заложения за догодина скок на ДДС и намаляването на броя на депутатите и сенаторите с една трета.

За днес е насрочено заседание на Горната камара на парламента - Сената, пред който премиерът ще изложи вижданията си за излизане от политическата криза. Ако Конте подаде оставка, президентът Серджо Матарела ще започне консултации за съставяне на нов кабинет. Ако консултациите не сполучат, ще има предсрочни избори.

Съобразно правилата, предложението на „Лига” за вот на недоверие към Конте,  отстъпи пред  доклада, който той ще изнесе пред сенаторите за работата на правителството. Преди това,  председателите на политическите групи в Сената, на свое ще заседание ще уточнят резолюциите  на своите партии за излизане от кризата.

След изказването на Конте ще има дебат и ако всичко мине гладко  ще се пристъпи към вот на представените решения от политическите групи. Това няма да е вот на доверие или недоверие, ако сам  премиерът не  постави въпроса. Ще е вот от голяма политическа тежест.

След изказванията и преди вота,  Джузепе Конте има две опции: да отиде при президента на страната Серджо Матарела за да разговаря с него или да  подаде оставка. За да няма предсрочни избори, бившият премиер Романо Проди предлага  да бъде съставено стабилно правителство от „Пет звезди”, демократите и „Форца Италия”, които гласуваха председател на Европейската комисия да бъде Урсула фон дер Лайен. 

Друг опитен политик  -  съветникът на Силвио Берлускони - Джани Лета , държи “Форца Италия” да се съгласи. Лидерът на „Лига” Матео Салвини заплаши, че ако демократи и „Пет звезди” се споразумеят,  ще мобилизира народа по площадите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражданията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42