Младите лекари, които специализират на държавна издръжка, няма да бъдат служебно разпределяни

Младите лекари, които специализират на държавна издръжка, няма да бъдат служебно разпределяни в посочени от МЗ лечебни заведения. За това са се договорили днес здравният министър Кирил Ананиев и представители на БЛС. 

Изискването за служебно разпределение на младитe лекари с придобита специализация в лечебни заведения, посочени от здравното министерство, заложено в проектонаредбата за специализациите, предизвика реакцията на Лекарския съюз още преди седмица. Проектът предвижда още младите лекари да връщат на държавата парите за специализацията си, ако не се съобразят с това разпределение. 

На срещата си днес двете страни са постигнали съгласие тези изисквания да отпаднат и да бъде запазен съществуващият механизъм за специализации, при който всяка болница разкрива места за специализанти и наема специалистите, от които има нужда. 

Договорено е още младите лекари да имат право на свободен избор къде да специализират и да знаят къде и при какви условия ще работят, след като завършат. 

На срещата са обсъдени и проблеми на специализантите по педиатрия и обща медицина, както и идеи за подпомагане на млади специалисти по обща медицина да разкриват лекарски практики. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33