Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МЗ предлага облекчаване на процедурите за лечение на деца в чужбина

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването предлага облекчаване на процедурите за лечение на деца в чужбина и за осигуряване на необходимите им лекарства. Промените са направени в Наредба за медицинските и други услуги, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. 

В предложенията се предлага да отпадне ограничението трансплантация на органи, хемопоетични стволови клетки в чужбина да бъде финансирано само от държави в ЕС и Европейското икономическо пространство и Швейцария или държави, с които България има сключен договор, а това да става в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина. 

Заради констатирани затруднения на родители при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им МЗ предлага също и премахване на това изискване. 

Министерството предлага и промяна по отношение на навременното осигуряване на необходимите за лечението на децата у нас лекарствени продукти, медицински изделия, които да не се покриват от Здравната каса. 

Новите текстове предвиждат заявителят да упълномощава болницата да го представлява в процедурата по подаване на заявлението. Така процедурата ще се провежда на ниво болница НЗОК. 

Предвижда се облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение от Здравната каса на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт. При необходимост от осигуряване на неразрешени лекарствени продукти се дава възможност болницата да заяви осигуряването на лекарството за отделен пациент, както и болницата да може да направи свои заявки за по-продължителен период от време, като се планират необходимите количества. Целта е да не се стига до недостиг и липса на лекарства. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33