Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 000 прасета в свинекомплекса в Голямо Враново ще бъдат унищожени

Снимка: БГНЕС

Всичките около 30 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново ще бъдат унищожени въпреки опитите на собствениците да спасят животните, които са се намирали в изолирани помещения. 

Свинефермата в Голямо Враново беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и загробени.

Собствениците обаче поискаха останалите животни, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните да не бъдат убивани. Още повече, че резултатите от пробите им са отрицателни. Днес те чакат отговор от агроведомството. 

"Написали сме едно писмо преди две седмици до министър Танева, че ситуацията е по-различна, отколкото беше обявена в началото, и предлагаме да се закрие огнището на базата на това, че имаме над 1500 проби, които са отрицателни", обяснява управителят Вихрен Димитров.

Въпреки това обаче свинете трябва да бъдат унищожени. 

В писмен отговор до "Хоризонт" от Агенцията по храните изяснява, че съгласно европейското законодателство при потвърждаване на огнище последващи проби не се вземат. Свинекомплексът в Голямо Враново ще може да продължи дейността си само след изпълнение на заповедта за ликвидиране на огнището, т.е. загробване на животните, почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прасетата в Голямо Враново не могат да бъдат умъртвени заради лошо време и недостатъчно техника

Липсата на достатъчно техника и дъждовното време в момента пречат да се пристъпи към унищожаване на животните и от свинекомплекса в Голямо Враново. В сряда най-късно обаче трябва да се намери решение. За да се пристъпи към действия по умъртвяване на..

публикувано на 29.07.19 в 13:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50