Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу изграждането на депа за опасни отпадъци в село Атия

| обновено на 25.08.19 в 12:34
Снимка: БНР

Жителите на созополското село Атия протестират срещу изграждането на 3 депа за опасни отпадъци. Те настояват за провеждането на местен референдум за определяне на по-подходящо място за депата.

На протеста край село Атия е и екоминистърът Нено Димов.

Със сваляне на шапки в почит към умиращата природа жителите на Атия, Черноморец и село Присад посрещнаха екоминистър Димов. Заедно с експерти от Регионалната Инспекция по околната среда и водите в момента се опитват да успокоят протестиращите в безопасността на обекта. Според него се е провело обществено обсъждане и е спазен законът. Там ще се съхраняват временно отпадъци, като батериите, които ще стоят там докато бъдат извозени към фирмите за рециклиране.

По-рано днес, близо 100 човека проведоха мирен протест, с който частично беше блокиран пътя към Атия. Те скандираха - "Не искаме боклуци, искаме природа".

Депата се изграждат на площ от 60 дка, в защитената местност Бакърлъка на 300 метра от къщите в село Атия.

Първото депо е за инертни и строителни  материали, второто е за непотребни електроуреди, а третото депо е по швейцарска програма с еврофинансиране за съхранението на опасни битови отпадъци.

Притесняваме се от замърсяването на околната среда, според нас има и риск за здравето на хората, каза по-рано Виолета Райнова председател на Инициативния комитет за възраждане на село Атия:

"Ще има трошачни машини, ще има отделно други контейнери, което предполага замърсяване на въздуха, на почвите и на водите, а това е бивш рудник. ние знаем, че отдолу всичко е в шахти, строени са наистина опасни битови отпадъци, като антифриз, олово, живак, пестициди, което е с изключително висока степен на риск за здравето и за живота на населението".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите  - 14 август 2024 г.

Министърът на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство

Настоящият служебен министър на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство, което трябва да предложи Горица Грънчарова-Кожарева. Тахов съобщи, че е провел разговори с номинираната за премиер Горица Грънчарова Кожарева:  "Разговорите бяха в тази насока, да", беше лаконичен той пред журналистите. Служебният..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Георги Тахов, земеделски министър

Министър Тахов: Към днешна дата язовирите са пълни близо 70%

Към днешна дата язовирите са пълни близо 70 процента, заяви служебният министър на земеделието Георги Тахов, като се позова на информация от Министерството на околната среда и водите.  Тахов допълни, че е получил пълната подкрепа на бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за инвестиции в подобряване на инфраструктурата на..

публикувано на 14.08.24 в 15:37

Парламентът не прие райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители. Депутатите обсъждат: Ще стане ли..

публикувано на 14.08.24 в 15:26
Снимката е илюстративна

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово. Разследването е за инцидент в Севлиево, в резултат на който е настъпила смъртта на 25-годишен мъж. Загиналият 25-годишен мъж от свищовското село Ореш е изпълнявал на обекта строително-монтажни работи. Инцидентът се е случил в края на миналата седмица на строителна..

публикувано на 14.08.24 в 15:21

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар в местността "Поления" на село Бръщен

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар, възникнал на 12 август в местността "Поления" на село Бръщен, община Доспат. Пожарът се разразил следобед и до 19.00 часа е локализиран в близост до къщите на село Бръщен, като на място са останали дежурни екипи през нощта. Вчера по обяд се възпламеняват сухи треви в..

публикувано на 14.08.24 в 15:16
Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка. Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР.

Какво се знае за акцията на Прокуратурата, Полицията и КПК в имоти и фирми на Румен Гайтански - Вълка

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие. По това време начело на банката е Стоян Мавродиев, затова и претърсвания има и..

публикувано на 14.08.24 в 15:13

Държавният резерв раздава по 45 л на човек бутилирана питейна вода в горнооряховското село Стрелец

В село Стрелец, община Горна Оряховица, където е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието започна раздаването по 45 литра на човек бутилирана питейна вода, която предостави Държавният резерв.  Ползвателите на два язовира до Стрелец отказват да съдействат на местната власт и да изпуснат вода към третия язовир, към който е..

публикувано на 14.08.24 в 15:12