Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов защити назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия

И ангажиментът за 10% увеличение на доходите и за следващата година ще бъде изпълнен, каза премиерът

| обновено на 26.08.19 в 14:48
Бойко Борисов
Снимка: Ани Петрова

Премиерът Бойко Борисов коментира критиките на президента към управлението, както и обвиненията за назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

"Предишният ден сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен за смяната на Дяков, писмо за съгласуване. Вкарах го на Министерски съвет, гласувахме го и сега трябва да решават кой да е. И аз затова коментирах тази смяна. Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика. Така че не виждам за консул, които вие не можете да изброите никъде консулите в Европа, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица, ето днеска откриваме поредна инвестиция  двеста милиона са тук".

Премиерът коментира темата, след като участва в откриването на нови производствени мощности на завод на международна компания в Костинброд. При представянето на инвестицията за 40 милиона лева присъстваха посланиците на Гърция и на САЩ в България, които отбелязаха добрия инвестиционен климат в страната ни. Тази позиция на дипломатите, според Борисов, е отговор на всички критики към управлението: 

"Понеже вчера беше казано за моето управление, поне на това управление само до средата на тази година е рекорден износ от България за Западна Европа, близо 28 милиарда лева, работеща икономика. Пошегувах се с гръцкия посланик, че нашите Ф-16, блок 70, са по хубави от гръцките, те са блок 50. Въпреки всичките плащания, благодарение на мощната икономика, която в момента работи, резервът ни е пълен. И това, което сме поели ангажимент за 10 процента увеличение на доходите и за следващата година, ще бъде изпълнено".

Миналата сряда правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжност началника на Националната служба за охрана, считано от 30 август. По закон освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет. От президентството заявиха пред БНР, че Дяков се оттегля по свое желание и с лични мотиви.

По-късно президентът Румен Радев заяви, че ген. Дяков е внесъл молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на нов ръководител на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев припомни в събота, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя: 

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава пред журналисти на връх Шипка, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нинова: Цинизъм е да се хвалиш със строителство на пътища, когато се навършва 1 година от катастрофата край Своге

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира на изявленията на премиера Борисов, който инспектира строителните дейности в участъка Сливница  –  Драгоман по изграждането на АМ „Европа“. В профила си във Фейсбук Нинова написа: "Цинизъм е да се..

публикувано на 26.08.19 в 14:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36