Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ подписа със СДС за общо участие на местните избори

Премиерът Бойко Борисов прогнозира "много подли" избори в София

| обновено на 27.08.19 в 13:02
Снимка: http://www.gerb.bg

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подписа предизборно споразумение за общо участие на местните избори със СДС. Това стана в централата на ГЕРБ на събитие, за което не бяха поканени медии. Подписването на споразумението стана в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Премиерът Борисов прогнозира „подли“, по думите му, избори в столицата:

„Специално за София, мисля, че ще бъдат много подли тези избори и те ще бъдат подли не заради друго, а заради установената практика да се прилепват колегите от БСП към някой кандидат, за който впоследствие да говорят, ако е успешен, че е техният кандидат спечелил, ако е неуспешен, да бягат от него като дявол от тамян. И казват ние само подкрепихме. Какво значи за една партия, която непрекъснато… и политически партии искат партийни субсидии и все са им малко, да не издигат свой кандидат в голям град“, каза Борисов.

По думите на Йорданка Фандъкова обединението на новата и старата десница е не само необходимо, но и много важно:

„Защото по този начин отговаряме на войнстващия популизъм с реализъм, с отговорност, с желание да продължим промяната на българските общини, отговорност, защото е много важно днес пред българските граждани всички, които се предлагат да управляват общините, да е ясно кой точно стои зад тях. Така че с това обединение смятам, че ние ясно показваме нашите кандидати с желанието си да работят за общините“, добави тя.

По-късно, на пресконференция за инициативата „София  европейска столица на спорта“, Йорданка Фандъкова заяви, че все още не е решила дали ще се кандидатира за нов мандат.

"Аз съм мотивирана винаги била да участвам в състезания. Когато съм готова с решението, ще го направя максимално публично".

Споразумението не е централно и национално, уточни лидерът на СДС Румен Христов, като изрази надежди с ГЕРБ да постигнат договореност за големите общини в България, които са знакови и за десните като София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

"Дясното управлява по-добре и трябва да продължи да управлява не само България, но и общините", коментира Румен Христов:

"Просто обединяваме усилията на ЕНП формата, на десницата в България. Съгласно споразумението са три варианта  първият е търсене на възможност за общ кандидат и общи листи. Втори вариант  там, където е преценено, че трябва да бъдем с отделни листи  търсене на общ кандидат, и трети вариант  когато имаме отделни кандидати, отделни листи, но на балотажа, ако някоя от двете партии се класира срещу друга партия  нечлен на това споразумение, задължително се подкрепяме".

В предаването "12+4" Христов коментира, че това споразумение не е еднолично лидерско решение: 

"За мен дясното е по-добро от лявото. Не е въпрос на избор само от  наша страна. Като десни хора не бива да допускаме БСП да дойде отново на власт".

Румен Христов добави, че СДС няма да излъчат собствена кандидатура за кмет на София. А дали ще подкрепят Йорданка Фандъкова, ще стане ясно по-късно.

Костадин Марков, член на Националния съвет на СДС, заяви пред БНР, че не е изненадан от случилото се и акцентира, че коалицията е по принцип съюз между равностойни партньори, какъвто не е случаят с рамковото споразумение между СДС и ГЕРБ:

"Това, което чух от г-н Христов, много ме натъжи и малко ме е срам. Това, че журналист казва на председателя на СДС, че е под шлифера на Бойко Борисов, и Христов не реагира. Срам ме е от това, че СДС си поставя като единствена цел да не допуска БСП до властта. Целта на всяка политическа партия е да управлява или да участва в управлението и да прилага своите идеи. Не можеш да кажеш, че целта ти е само да не допуснеш еди-кой си до властта  от това ме срам. А тъжното е, че в това споразумение няма ясен ангажимент за коалиция, регистрация на обща листа... Ако ще влизаме в листата на ГЕРБ, това е поглъщане, а не коалиция. /.../ Не смятам, че СДС трябва да влиза по чужди листи. Ако има живи седесари, и Румен остава партията без регистрация, просто трябва да бъде изгонен на часа от СДС. Ние трябва да участваме равностойно в тази коалиция".

По думите на Марков, ако СДС няма регистрация за местните избори, това означава, че Румен Христов ще заключи портите на „Раковски 134“ 

Интервютата на Даниела Големинова с Румен Христов и с Костадин Марков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и бутилки, а полицаи са били нападнати с лютив спрей. По предварителни данни е установена самоличността..

публикувано на 21.07.24 в 17:59

Световноизвестната салата "Цезар" става на 100 години

През този месец се навършват  100 години от създаването на световноизвестната салата "Цезар". Дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико. Това е  Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана. Отворил ресторант в град Тихуана при границата на Мексико със САЩ. Бил периодът на Сухия режим  и..

публикувано на 21.07.24 в 17:37

Проучване по европроект в Кипър: Как селскостопански земи да не се превърнат в пустини

В Кипър започва изпълнението на нов европейски изследователски проект за борба с нарастващата опасност от превръщането на селскостопански земи в пустиня. Той обхваща рискови райони в Южна Европа и Северна Африка, ще продължи 5 години и се финансира от европейската рамкова програма "Хоризонт Европа". Целта на проекта за спасяване на земята..

публикувано на 21.07.24 в 17:00
Дрон на производителя на оръжия Rheinmetall на ILA Berlin Air Show 2024 в Schoenefeld близо до Берлин, Германия, 3 юни 2024 г.

"Ханделсблат": Германия планира да улесни изграждането на военни заводи

Германия ще улесни изграждането на оръжейни заводи,  твърди изданието "Ханделсблат" ( Handelsblatt) .  Германското правителство изготвя документ, който има за цел да модернизира военната индустрия на страната. Става дума за възможността да ускорено одобрение на изграждането на оръжейни заводи в Германия, включително съкращаване на..

публикувано на 21.07.24 в 16:47

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница с може да бъде решена с референдум

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница може да бъде решена с референдум. Инициаторите за такова допитване обявиха, че са събрали необходимия брой подписи.  4 355 от събраните 5 117 подписа за свикване не референдум по съдбата на фалиралото общинско водоснабдително дружество  в Дупница са валидни, което е 11 % от всички жители на общината, обявиха..

публикувано на 21.07.24 в 16:32

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района на с. Воден

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района боляровското село Воден, край което вече шести ден бушува пожар. Това съобщи днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков, след като служебният премиер Димитър Главчев разпореди районът на пожара да бъде покрит от операторите, за да бъде по-лесна координацията на противопожарните екипи...

публикувано на 21.07.24 в 16:09
Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района Странджанското село Воден.

Борбата с пожара край Воден продължава, участват 2 самолета и 4 хеликоптера

От този следобед в борбата с огъня край странджанското село Воден се включиха два испански противопожарни самолета и четири хеликоптера. Преди това служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещнаха с турските огнеборци,  които помагат на българските си колеги. Два испански самолета се включиха в..

публикувано на 21.07.24 в 15:33