Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Жекова, преборила два пъти рак на гърдата:

Ключова дума за лечението на рака е "подкрепа"

Според онколозите, по време на терапията фокусът трябва да бъде върху положителни неща

Апаратура за изследване на рак на гърдата
Снимка: БГНЕС
Годишно у нас между 3 500 и 4 000 жени се сблъскват с диагнозата рак на млечната жлеза, а около 1/5 от всички починали от рак български жени са станали жертва именно на това заболяване. 

Болестта винаги идва неочаквано. И те сварва неподготвен. Първото чувство е страх, който те изпълва и кара сърцето ти да забие тревожно. В такъв момент пътищата са два - да се отдадеш на паниката и да паднеш в пропастта на болката и самосъжалението, или да се мобилизираш и веднага да си съставиш план за действие. Ива Жекова избира второто. И то два пъти.

"Човек, когато се сблъска с такава диагноза, няма как да е подготвен. Това е стряскащо в първия момент. Не очаквах, че ще се сблъскам повторно с този проблем. Бях пропуснала профилактични прегледи. За мен изводът е, че човек, когато е приключил успешно с лечението, трябва много да внимава, не трябва да си пропуска прегледите, защото това е много важно", споделя Ива Жекова пред "Хоризонт".

Да се мобилизира и да действа - това е правилният път, по който трябва да върви всеки, който е чул вече тежката диагноза.

"Трябва максимално бързо да излезе от стряскането, което е получил в първия момент и да си проучи къде да отиде. Има една пътека, която извървява човек сам. Да направи избора към кои лекари да се обърне, да проучи какви са стъпките в лечението. Това става след пълна диагностика. Много е важно да избере лекарите, към които да се обърне, да им има доверие. Това обикновено става като се обърне към близки и проучи опит", допълва Ива Жекова.

"Подкрепа" е ключовата дума по пътя на лечението. Много е важно хората около теб да знаят за проблема и да ти дават сила и кураж, смята тя.

"Наистина човек като води активен живот с позитивна нагласа и прави каквото трябва. Човек, ако има неща, които всъщност преосмисля, осъзнава, със сигурност поглежда по нов начин на някои неща, дава си сметка за себе си. Ако е много натоварен, ако на някои неща не е обръщал достатъчно внимание. Всеки минава през такива моменти на преосмисляне на някои неща за себе си и за начин на хранене, начин на живот, движение, време за близките, лично време за себе си. Просто не трябва да има страх по време на лечението", отбелязва Ива.

Според изследване на български онколози всяка втора жена с рак на гърдата продължава да изпитва страх, че болестта може да се влоши или да засегне друг член от семейството й, дори и след успешна терапия с добри прогнози. Това е психологическо състояние, от което жените трябва да се измъкнат сами, с подкрепата на най-близките си хора, съветва онкологът проф. Иван Щерев.

"Да се фокусират върху положителните неща от живота като спорт, здравословна храна, екскурзии и други. Да говорят за болестта си, за това, което са преживели, защото това са нещата от живота, които могат да се случат на всеки от нас, и да следят съветите на лекаря си. За нас най-добрата терапия е да се опитат да се върнат към нормалния си ритъм на живот и колкото може повече да изпитват позитивни емоции и да се наслаждават на момента, да мислят колкото може по-малко за болестта, защото никой не е застрахован. Това са нещата от живота."

Ежегодно и задължително след навършване на 50 години жените трябва да се преглеждат, препоръчват лекарите. Жените с фамилна обремененост трябва да започнат редовните си прегледи доста по-рано. 

Повече по темата ще научите от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13