Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 нови случая на хепатит С са открити при безплатни прегледи в София

Снимка: БГНЕС

44 нови случая на хепатит С са открити при безплатните прегледи, които втори месец се провеждат в Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София. Кампанията е под мотото "Да открием липсващите 69 000". Тя е фокусирана към хората на възраст от 34 до 69 години. Смята се, че те са били изложени на най-голям риск от заразяване, предвид факта, че вирусът на хепатит С е открит едва през 1989 година. 

60-годишен мъж е поредният пациент, решил да се изследва за наличие на хепатит С:

"Прочетох, че отпадналост е възможна и при хепатит, за който не знам колко процента от българите изобщо не се изследват. И търся причината, защото чувствам отпадналост. А съм на 60 години".

Повече от 1 800 души са се изследвали безплатно за хепатит В и С от началото на кампанията в средата на юли. Открити са 44 нови заразени, 2/3 от които - мъже. Някой идват от любопитство, други имат някакви симптоми и искат да проверят статуса си. 18 от новооткритите заразени обаче не са е явили на допълнителен преглед, след като са били уведомени, каза за "Хоризонт" началникът на Централната лаборатория на болницата д-р Ирена Иванова:

"Това е притеснително за самите тях, защото могат да станат причина някой друг да се зарази. Просто това остава така в пространството. Хепатит С вече е лечимо състояние и просто хората няма от какво да се страхуват. Те могат да бъдат излекувани и това ще подобри качеството им на живот".

Извън кампанията хората рядко се изследват за хепатит С - най-често при предстоящо екзотично пътуване или по медицински показания, допълва д-р Иванова:

"Ако има някакви оплаквания, ако по случайност се установят леко завишени чернодробни ензими, трябва да се изключат всички възможни варианти. Тоест пак стигаме до момента, когато човек трябва да се замисли за себе си, да си направи едни рутинни лабораторни изследвания и ако има нещо извън приетите референтни граници, просто да се потърси причината. Като това може да е нещо съвсем безобидно - примерно прием на един парацетамол".

1,3 на сто от българите са инфектирани с хепатит С, а при настоящото изследване честотата на откриване на заболяването е по-висока, коментира проф. Деян Желев от екипа на Клиниката по гастроентерология на болница "Св. Иван Рилски", където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити у нас: 

"За съжаление инфекцията протича абсолютно безсимптомно. Хората нямат никакви оплаквания, нищо не ги отличава от здравите лица, така че единственият начин да се постави диагнозата своевременно е да се проведе изследване за вирусните хепатити В и С".

При четирима от новозаразените с хепатит С е установен напреднал стадий на чернодробна цироза, а двама са с рак на черния дроб. 26-ма са прегледани в клиниката, посочи проф. Желев:

"Това са тежки усложнения, които изискват много усилия и много средства за лечение. Целта е да се изследваме рано, да диагностицираме пациентите рано, тогава, когато и лечението е най-ефективно, а в днешно време разполагаме наистина с много високоефективна терапия, която е способна да излекува или да елиминира вируса в до 100% от случаите."

Лечението е няколко месеца с всекидневен прием на таблетки и се поема изцяло от здравната каса. Излекуването е пълно, но е възможно повторно заразяване, предупреждава хепатологът проф. Деян Желев. Най-застрашени са хората от рисковите групи:

"На всички тях, след ефективното лечение, препоръчваме периодично проследяване - поне веднъж годишно, за да сме сигурни, че няма да има реинфекция. Нещо много важно -  в стандартния тест, антитялото срещу хепатит С след излекуването остава положително като маркер за тази инфекция през целия живот и начинът да се установи нова инфекция е специализирано определяне на вирусната РНК в кръвта".

По официални данни болните от хепатит С у нас са около 77 000, но 90 на сто от тях изобщо не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато, освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно. Затова лекарите съветват:

"Изследвайте се, изследвайте се активно, поощрете вашите близки също да се изследват, защото това е единственият реален начин болестта да бъде диагностицирана навреме и да получите своето лечение навреме, преди настъпване на тежки усложнения, като цироза и първичен чернодробен рак".

Кампанията за безплатно изследване за хепатит С в УБ "Св. Иван Рилски" продължава до края на месеца. Изследвания се правят всеки работен ден от 8 до 14 часа.

Репортажа на Маргарита Иванова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54