Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколог: Пожарите в Амазония унищожават местообитанията на различни видове растения и животни

Изгорели площи в Амазония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Политическият скандал задълбочи и придаде нов аспект на темата за пожарите в Амазония". Това каза пред БНР Константин Христов от WWF и добави, че Бразилия десетилетия наред разширява пространствата със земеделски земи и пасища за едър добитък, като палят пожари, с които унищожават горите: "Пожарите не са само тази година, но сега по-сериозно се погледна на темата, защото учените доказаха, че ако загубим 20% от Амазонските джунгли, ще отключим процеси, които спираловидно ще доведат до превръщането на тези тропически гори в савана. До момента сме изгубили 17% или 790 хил кв.км".

Екологът уточни, че тези пожари унищожават цели местообитания на различни видове растения и животни, които дори не се знае какви са: "Може да изгори някаква гъба, примерно, която може да даде на човечеството съставка за някакво лекарство", добави Христов в предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“. 

По думите му Амазонските джунгли абсорбират милиони тонове въглероден диоксид всяка година и изгарянето на тези дървета им изпуска огромен ресурс от въглеродни емисии в атмосферата, което влияе на климатичните промени. 

Той призова хората да ограничат употребата на хартия и консумацията на телешко месо, заради производството на което се осигуряват тези пасища, посредством пожарите.

Интервю на Веселина Миланова с Константин Христов в предаването “Преди всички“ можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Новият президент на Бразилия Жаир Болсонаро говори на клетвата на министъра на отбраната.

Насред пожарите бразилският конгрес иска земеделие в резерватите край Амазонка

Специална комисия в бразилския конгрес одобри конституционни промени, предвиждащи отпадане на забраната за индустриално земеделие в защитените индиански резервати в Амазония. За да бъде променена конституцията обаче, предстои дълъг процес, включващ..

публикувано на 28.08.19 в 03:37
Ево Моралес (в средата)

Продължава борбата с горски пожари и в Боливия

Продължава борбата с горските пожари в Боливия. Президентът Ево Моралес заяви, че активни остават 1000 от 8-те хиляди огнища и през последната седмица над тях са изсипани 2 милиона литра вода. В свое изказване Моралес разкритикува противниците си,..

публикувано на 28.08.19 в 03:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52