Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Визия за София" събра мненията на столичани за добро място за живеене

Статуята на Света София
Снимка: Ани Петрова

Мобилността, околната среда, здравеопазване и икономическо развитие, щадящо средата и ресурсите, са най-приоритетните сфери за жителите на столицата. Това показват данните от изследване, в рамките на инициативата „Визия за София“. Какви са най-важните елементи, за да бъде едно място добро за живеене, конкретно - София, и защо се използват социологически проучвания? Това обясни пред БНР Адриана Михайлова от "Визия за София":

"Социологията в този етап от работата по "Визия за София" е само един от елементите, с които ние мерим нагласите и настроенията на гражданите, подкрепата им за дадени цели за развитие на града. Градът се развива в много посоки и подобряването на качеството на живот има много измерители. До момента имаше много експертна работа последните две години - изследвания, анализи, събиране на данни, дискусии, експертни обсъждания, мултидисциплинарни срещи, в резултат на които бяха формулирани множество мерки и посоки за развитие на средата в града, които подобряват качеството на живот".

Резултатите от социологически проучвания показват, че хората поставят на първо място по важност здравето и икономическото развитие - но такова, което щади ресурсите и средата. Следват запазване на живата среда в града, естетиката и качеството на градската среда, публичният градски транспорт, образованието, действията в областта на културата.

"Ние сме организация, която цели да предостави информация на българите, които се чудят, колебаят се, за да вземат решение къде да се установят и да направят информиран избор. Ние искаме да им предоставим цялата нужна информация. Така че "Кариерният кошер" освен че е събитие, което ще предостави възможност за среща с над 90 работодатели - международни и български компании, има също семинарна програма, която е много основна част от събитието", обясни Емилия Клайн, мениджър на програмата "Тук-там", която организира "Кариерния кошер":

"Ние много държим да направим нашия кошер на България жужащ, пълен с хора и идеи и затова целта на "Кариерния кошер" е да събира хора и смятаме, че с "Кариерния кошер" можем да създадем среда, в която да се раждат нови идеи и да е място за среща на хората с желание да се развиват кариерно в България".

"Визия за София" представи днес социологическите резултати от проучването, което са поръчали за това какво софиянци смятат, че е най-важно за развитието на града.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.