Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизат в сила поредните американски мита за китайски стоки

| обновено на 01.09.19 в 16:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес влязоха в сила новите американски 15-процентни мита върху внос от Китай на стойност 112 млрд. долара.

За пръв път мерките са насочени срещу китайски потребителски стоки и това неминуемо ще доведе до повишаване на цените за американските потребители.

През август Китай обяви ответни мита за американски стоки на стойност 75 милиарда долара. Някои от тях влизат в сила от днес, други - от 15 декември. Търговската война между двете страни продължава повече от две години.

За налагането на митата съобщи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп с характерния за него пост в Туитър точно преди един месец.

Този път митата за стоки на обща стойност 300 млрд. долара, а в отговор Китай обезцени валутата си до рекордни стойност. Юанът се срина с 4% за месец – от началото на август, когато американският лидер обяви новата серия от мита, до петък вечерта.

Обезценката стана „новото нормално“, коментират валутни експерти, цитирани от специализираните сайтове.

След първите дни на резки спадове юанът продължава да поевтинява леко към долара. Това прави китайската продукция по-евтина и следователно подкрепя износа на страната и частично тушира ефекта от допълнителните търговски тарифи. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп

Тръмп: Няма да отлагам новите мита за китайски стоки

Новите американски мита върху китайски стоки, които влизат в сила утре, няма да бъдат отложени. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, въпреки че търговските преговори между Пекин и Вашингтон продължават и през септември. Допълнителните..

публикувано на 31.08.19 в 10:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04