Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 18 август-1 септември

Участници в състезанието в Сопот
Снимка: Red Bull

Екстремните спортове 25 август - 1 септември
 
Алекс Тоткова завоюва сребърен медал на Световното първенство по спортно катерене за младежи в Италия в комбинираната дисциплина. Седмица по-рано 14-годишната ни състезателка спечели бронзов медал и в "трудността". 
-----
Нов рекорд бе поставен в най-високия ултрамаратон на Балканите - Adventure Sky Run, в Рила. Той е на Константин Василев, който измина 55-километровото трасе с 3600 метра денивелация за 7 часа и 27 минути. По този начин Константин подобри с пет минути собствения си рекорд от 2017 г.
При жените първа финишира Денка Абрашева, с време 10 часа и 44 минути. Интересното е, че и двамата победители са във възрастова група 40+. 
Състезанието, чието трасе започва от Боровец, минава през Мусала и завършва при ЦПШ Мальовица, е четвърти старт от Държавния календар по скайрънинг за 2019-а.
-----
В неделя (31 август) започва Европейското първенство по скайрънинг. Надпреварата е в три дисциплини - Vertical, Sky и Ultra, в два последователни уикенда и две локации в Италианските Алпи. Българско участие ще има следващата седмица, в дисциплината Sky. Там страната ни ще бъде представена от Кирил Николов-Дизела и Александър Спасов.
-----
В Спопот в неделя (1 септември) е финалът на първото в историята на парапланеризма състезание в новата дисциплина акро крос. То е по идея на световния рекордьор Весо Овчаров, по чиято покана у нас са 13 от най-добрите в този спорт. В събота в класирането водеше французинът Франсоа Раголски, следван от австрийката Кристина Колб и италианеца Никола Донини. Весо Овчаров бе пети, а ветеранът Феликс Раголски, който е един от пионерите в този спорт, заемаше седма позиция. 
Очаквайте подробности!
Новата дисциплина съчетава акробатика и крос кънтри (полет на дълго разстояние). Повече можете да прочетете тук.
-----

Тримата български пещерняци, които участваха в международната експедиция в пропастта Морджа, в Турция, слязоха от платото в събота (31 август). 

"Стигнахме до -1240 м, но ни свършиха въжетата, а пещерата продължаваше с отвес и излязохме. Догодина - пак." - съобщи за БНР Теодор Кисимов. Той, Диляна Христова и Георги Беров отпътуваха на 22 август и изкараха една седмица под земята. И тримата се чувстват добре след излизането. Според Теодор, койот е един от най-опитните ни спелеолози, 16-годишният Георги се е справил много добре.

Входът на пропаста Морджа се намира на 2140 м над морското равнище. Тя е на 70 км от турския град Анамур. Разположена е близо до най-дълбоката пропаст в Турция (и в Азия изобщо - ЕГМА, -1429 м,  в чието проучване Теодор, зедно с други българи, участва още през 2004 г.) и третата по дълбочина в Турция - Чукурпинар (-1195 м).

Теодор и Диляна участваха и в миналогодишната експедиция в Морджа, когато беше премината дълбочината от 900 м по вертикала. 

Освен българите, в сегашната експедиция участваха пещерняци от още 4 държави. 

-----
Сноубордистът Владимир Павлов замина на експедиция до връх Манаслу (8163 м) в Хималаите. Намеренията му са да изкачи осемхилядника без допълнителен кислород (в рамките на комерсиална експедиция), да се спусне отгоре със сноуборда си и така да стане първият българин, сторил това от височина над 8000 метра. 
Владо има над 20 години опит в планинарството и екстремния сноуборд и е сред пионерите в този спорт у нас. През 2016 г. успя да изкачи най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, и да се спусне с дъската си от него. Година по-късно направи първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра - от връх Ленин (7134 м) в Киргизстан.
-----
Български катерач е бил ударен от мълния в Скалистите планини, Колорадо. На 17 август 31-годишният Минко Николов е бил открит от туристи, които са подали сигнал, и после е бил откаран с хеликоптер до болница. Пострадалият е с 30% изгаряния и извадено рамо. Претърпял е няколко операции. Няма опасност за живота му, вече се възстановява. Мъжът е от Велико Търново, но живее в Колорадо.
-----
Двамата авантюристи Майк Хорн (53 г.) и Бьорг Оуслан (57 г.) отново се отправят към Северния ледовит океан в опит го прекосят в началото на полярната зима. Двамата са в Ноум, Аляска, откъдето ще потеглят с лодка, докъдето ледът позволява. После ще продължат със ски до Северния полюс. Очаква се да прекосят над 500 км ледена пустош, а след полюса им остават 800 км до края на леда, където ще бъдат очаквани от лодката и нейния екипаж.
През 2006 г. двамата приключенци достигнаха Северния полюс през зимата за 61 дни, без външна помощ и логистична подкрепа от нос Арктически в Русия. Постижението им обаче не може да се счита за зимно, тъй като двамата стъпват на полюса два дни след пролетното равноденствие. Сега Хорн и Оуслан ще опитат да приключат преди зимата да се разгърне напълно и това би било първото по рода си прекосяване на Северния ледовит океан през Северния полюс до Свалбард по време на полярната нощ.
-----
76 дни, 5 часа и 22 минути отне на Антонио де ла Роса, за да завърши своето самостоятелно и без външна подкрепа прекосяване на Тихия океан с лодка без платна и без двигател - от Сан Франциско, Калифорния до остров Оаху в Хаваите, 4750 километра. По време на пътешествието испанецът отпразнува своя 50-и рожден ден, беше подминат от няколко урагана, но единствената щета, която понесе, беше натрупаната умора. Една от основните му цели беше да привлече вниманието на световната общественост върху замърсяването на океана с пластмаса. Приключенецът разказа, че през цялото време е бил обграден от плаващи отпадъци.
-----
80-годишният испанец Карлос Сория е в Катманду за начало на новата си експедиция до осемхилядника Дхаулагири. За последните близо 3 десетилетия Сория успява да стъпи на 12 от 14-те най-високи върха на планетата и иска да стане най-възрастният човек, събрал т.нар. "Хималайска корона". Първия си осемхилядник изкачва на 51-годишна възраст, а други 10 - на възраст над 60 години. 
Забележителното е, че това е десети опит на Сория да изкачи Дхаулагири, пречка за който до момента бяха предимно лоши метеорологични условия. Миналата година испанецът претърпя операция на коляното и сега, със свежи сили се отправя към поредното предизвикателство - високият 8167 м връх. Като подготовка за него по-рано това лято Сория изкачи седемхилядника Ленин в Киргизстан. Освен Дхаулагири, до Хималайската корона му остава връх Шиша Пангма.
Алекс Тоткова - вляво
===========
Екстремните спортове 18-24 август

Нов рекорд беше поставен по българския участък от международния пешеходен маршрут Е4. 51 часа и 8 минути бяха необходими на планинския бегач Калоян Пейчев, за да достигне крайната точка - Гоцев връх, в планината Славянка.

Стартът беше в 17:00 на 22 август от столичния квартал "Драгалевци". Трасето е 240 км, с 13500 м положителна денивелация и е известно като Петте планини, защото минава през Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка.

В началото на месеца Кирил Николов-Дизела опита да подобри досегашния рекорд, но се наложи да спре в Южен Пирин заради буря. Досегашният рекорд беше на Боян Дочев - 70 часа и 44 минути, през 2017 г.

-----
Александра Тоткова достигна финала на Световното първенство по спортно катерене за младежи в дисциплината "трудност". На полуфиналите Алекс беше трета и тази вечер ще се бори за почетната стълбичка. Другият полуфиналист в същата възрастова група - 14-15 г., Слав Киров остана на крачка от финала, като постигна равен резултат с 8-ия в класирането и само резултата от квалификациите отреди на българския състезател 9-то място в крайното класиране.

-----

На 31 август започва Алпиниада Мальовица - традиционен лагер със състезателен характер на любителите на скалното катерене. В алпиниадата са вкючени някои от върховете в Мальовишкия дял на Рила и не всички маршрути. Точките ще се дават за броя въжета, най-висока категория, за въже, което е за изкуствено преминаване, но е преминато свободно, за достъп до определен връх и за премиера. Подробности има на сайта на БФКА.

-----

Трима българи се включиха в международна експедиция в турската пропаст Морджа, която е на 919 метра под моркото равнище. С един от най-опитните ни спелеолози - Теодор Кисимов от Русе, са Диляна Христова и 16-годишният Георги Беров от София. Входът на пропастта се намира на 2140 м над морското равнище. Турските пещерняци, които започнаха по-рано да работят в пещерата, достигнаха тази седмица 1107 м дълбочина.
Освен българите, в тазгодишната експедиция в Морджа, която ще продължи до 2-и септември, участват пещерняци от още 4 държави. По време на изследването те ще живеят в двата изградени подземни лагера.
-----
На 24 август започна Експедиция „Бански суходол” - тя ще продължи до 8-и септември на територията на едноименния циркус в Северен Пирин. Целта е търсене на продължение в пропастна система там.
-----
Известният алпинист Золт Торок, който е един от най-опитните румънски катерачи, беше открит мъртъв в края на миналата седмица в района на връх Негою, планината Фъгъраш, Южни Карпати. Последната връзка с него е била миналия вторник, в събота група катерачи открили негови вещи и подали сигнал. Няколко часа по-късно тялото му е открито от спасителен екип. Предполага се, че причината за смъртта му е падане от срутил се скален участък. Районът е бил слабо посещаван, а скалите там - нестабилни. 
45-годишният румънец има редица забележителни изяви в Румъния и по света, изкачил е много от най-високите върхове в Алпите и в Хималаите. През 2013 г. води румънската експедиция до Нанга Парбат. През 2016 г., заедно с Влад Капусан изкачват девствения шестхилядник Саладим (Peak 5 - 6374 м) в Хималаите. През октомври 2018 г. Золт Торок и сънародниците му Ромео Попа и Теофил Влад прокараха нов маршрут на Югоизточната стена на техничния седемхилядник Пумори в Хималаите.
-----
Прекратиха издирването на трима казахстански алпинисти, които изчезнаха на 16 август под седемхилядника връх Победа (7439 м) в планината Тян Шан, на киргизко-китайската граница. На 4 август те започнаха атака, като целта им беше траверс на масива. Няколко дни по-рано двама от тях изкачиха връх Ленин, а третият се качи на Хан Тенгри. При атаката на Победа бяха забавени от дълбок сняг и намалена видимост и успяха да стъпят на върха 11 дни по-късно, на 15 август - с вече изчерпани запаси и прекарано дълго време на голяма надморска височина. На слизане лавина унищожава част от екипировката им. Единият алпинист развива виочинна болест и умира на 6900 м. Следват няколко дни спасителна акция с хеликоптери, но следи от тримата не са открити. Издирването е прекратено по искане на близките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14