Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Кандидатите на основните партии за кметския пост в София привличат вниманието в  печатните издания.

„Фандъкова ще кани свестни за съветници. Мая без листа, но БСП и дребните десни зад нея с отделни листи“, гласи водещото заглавието на вестник „24 часа“. Всекидневникът коментира, че Йорданка Фандъкова и Мая Манолова ще влязат най-сетне в челен сблъсък след този понеделник. Кметът на София до часове ще обяви своето намерение да се бори за четвърти мандат, подкрепена от ГЕРБ и СДС. На 4 септември Мая Манолова също ще поиска столицата. Тогава ще бъде обявен и Инициативният комитет, който ще издигне кандидатурата ѝ. Хора от екипа ѝ са заявили, че при загуба от Фандъкова ще направи своя политическа партия, посочва „24 часа“.

„БСП се отказа от Мая Манолова, засега“, пише по темата „Труд“. Вестникът уточнява, че на „Позитано“ 20 преценили, че така официално претендиращата за еманципирана от социалистическата партия омбудсман, щяла да привлече десни гласове.

„Банките масово вдигат такси през октомври“, съобщава вестник „Сега“ . Няколко от големите трезори вече пуснаха предупреждение на сайтовете си, че променят тарифата от началото на октомври, като завишават цената на редица услуги. Поскъпва обслужването на банкови сметки и карти, преводи, внасяне и теглене на пари на каса. Новината не е изненада на фона на падащите лихви, които вече стигат рекордно ниски нива, коментира изданието. През последните години именно това е политиката на банките у нас - да компенсират поевтиняването на заемите с повишение на таксите и комисионите, които събират, допълва в публикацията си „Сега“.

„Гавра със стопаните на изкланите прасета“, пише в заглавие вестник „Дума“. Изданието посочва, че според Българската агенция по безопасност на храните принудителното изколване на домашни прасета с аргумент африканската чума, но без потвърждение на зараза, е „доброволно усвояване на месо“. Това се разбра от съобщение на ветеринарните власти, в което те обявиха, че започва изплащането на обезщетенията от по 300 лв. за дезинфекция. „БАБХ са инструмент за изпълнение на правителствени решения. За чумата отговорност носи МС и премиерът“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Дума“.

„Дебели сметки за ток и вода надуват четворно таксата за общежитие на студентите в София“, информира „Монитор“. Проверка на вестника е показала, че на 150 лв. може да скочи месечната такса за подслон в общежитие на студент в Техническия университет в София.

Живущ в един от по-старите блокове сподели, че наемът е по 45 лв., но зимата сметките скачат много. И в Университета за национално и световно стопанство водата и токът вдигат сумата, която студентите заделят всеки месец.  „Има месеци, в които сме били 10 дни в стаята и тогава имаме най-висок ток“, каза възпитаник на ВУЗ-а пред „Монитор“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17