Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонтажът на микрофони е кулминация на отношенията между властта и медиите

Нели Огнянова: Свидетели сме на симптоматиката на явлението "задушен достъп до информация“

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Забелязва се симптоматика на нова тенденция - за демонтаж на микрофони, журналисти и медии. Това каза за БНР експертът по европейско и българско медийно право и преподавател в Софийския университет професор Нели Огнянова.

„Това е негативна тенденция, която показва ограничаване на достъпа на журналистите до информация, до данни, до събития. Защо това е важно?! Защото, ако журналистиката няма достъп до информация, няма и свобода на изразяване - не можеш да направиш обоснована критика. Да си спомням казуса с КТБ – не можеше да се критикува определено събитие, докато ние нямаме достатъчно достоверна информация за него“.

В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Огнянова изброи и симптоматиката на явлението, което нарече „задушен достъп до информация“:

„Като започнем от червените въженца по определени събития в Народното събрание и другаде, като минем през избирателното отношение към медиите - някои медии и журналисти са привилегировани, допускат се до събития само някои медии… Друг симптом е отказът на властта или на хора от властта да се включват в участия, да участват в студио, отказът да отговарят висши представители на публичната администрация. Има и още по-лошо – помним сблъсъка на г-н Домусчиев с журналисти, когато той нарече представител на журналистическата гилдия „олигофрен“. Сега преминаваме към новата практика - пресконференция без медии?! Какво е това изобщо?! Какво е това едностранно облъчване на аудиторията?! Това се доближава до пропагандата… За да се стигне най-накрая до кулминацията – демонтаж на микрофони. Това е метафора на отношенията власт - медии“.

Проф. Огнянова коментира и публичните съобщения за акциите на прокуратурата:

„Отношенията между прокуратурата, медиите и обществеността са специален въпрос, който заслужава подробно и фокусирано обсъждане. Едната страна на въпроса е публичността по отношение на информацията за граждани, но публичността, прозрачността поначало са инструмент на гражданите по отношение на властта. Когато ти заемеш позиция, от която вземеш решения за много хора, правото смята, че трябва да бъдеш на светло, да бъдеш в по-голяма степен открит. Нищо подобно не се предвижда по отношение на гражданите, което в момента, като че ли е нова тенденция - осветяване на гражданите, докато хората от властта запазват за себе си възможност да са на сянка. Ако говорим за нови моменти в отношенията прокуратура - медии, трябва да кажем, че има твърдения, съобщения на Прокурорската колегия, на различни равнища, в които прокуратурата конкретно се занимава с конкретни медии по повод на критика на една или друга процедура, на едно или друго лице, и критиката се нарича „демонизиране“, срещу което смятам, че трябва да се реагира. Има и една друга тенденция, която се промъква - казва се, че прокуратурата ще реагира с всички позволени средства срещу такива критични материали… същевременно никъде в този тип твърдения не се казва кои са неверните факти, изнесени от медиите, просто защото няма такива“.

Цялото интервю с проф. Нели Огнянова можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аналена Бербок

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди..

публикувано на 06.10.24 в 15:21
Районен прокурор Владимир Радоев.

Четири обвинения за румънски гражданин, хванат да сече незаконно на дунавски остров

Районната прокуратура в Плевен поиска "задържане под стража" за румънския гражданин, арестуван на българска територия за незаконна сеч на остров край град Никопол. Случаят е от 3 октомври, когато е извършена специализирана полицейска операция за установяване на незаконна сеч на остров Средняк в река Дунав. При акцията единият от нарушителите е..

публикувано на 06.10.24 в 15:15

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия след домашно насилие

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия, която на два пъти е подавала жалба срещу мъжа, с когото живеела, но без резултат. Предполага се, че става дума за поредния случай на домашно насилие. Инцидентът станал в крайбрежния град Рокетас де Мар в провинция Алмерия в автономна област Андалусия.   Жертвата на..

публикувано на 06.10.24 в 15:09

Тържествено отбелязаха края на 11-годишния труд по изографисването на новата катедрала в Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил награди с ордена на епархията "Новоселските мъченици" проф. Владимир Аврамов, който заедно с екипа си изографиса новата катедрала в центъра на Ловеч. П роф. д-р Владимир Аврамов, който е  заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на..

публикувано на 06.10.24 в 14:41
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си АЕЦ

В Казахстан решават на референдум дали да бъде изградена първата атомна електроцентрала в страната. Предложението е на властите, начело с президента Касъм-Жомарт Токаев. Критиците на идеята изтъкват рисковете от този тип енергия, също и че може Русия да се  включи   в проекта.  Ако идеята за изграждането на атомна централа бъде одобрена от..

публикувано на 06.10.24 в 14:08

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Нова сглобка ще доведе до електорален крах за някои

Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система . Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети. Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков в интервю пред БНР. Неговата прогноза..

публикувано на 06.10.24 в 13:54