Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати масово бойкотират откриването на новата съдебна година в Турция

Мнозинството адвокати недоволстват, че с откриването на годината в президентския дворец се нарушава разделението на властите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на летните отпуски днес се открива новата съдебна година в Турция. Провеждането на церемонията по откриване на новия правораздавателен сезон ще се проведе в президентския дворец, а не в съдебна или друга сграда. Това предизвика бойкот от страна на голямото мнозинство от турските адвокати поради недоволство, че се нарушава разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Тържественото откриване на новата съдебна година досега на два пъти – непосредствено след опита за преврат през 2016 г. и миналата година – се е състояло в президентската резиденция. На церемонията ще присъстват съдии и прокурори от висшите инстанции в Турция, съдебни служители. Бойкотът от страна на 42 адвокатски колегии обаче е безпрецедентен досега. Според предварителни информации поне 20 от около 380 съдии в турския върховен касационен съд също са отказали да посетят церемонията.

Въпреки това, от висшата касационна инстанция, която е формален домакин, съобщиха, че няколко адвокатски колегии са приели поканата, а редица от председателите на областни адвокатски сдружения ще присъстват, въпреки решението на мнозинството от членовете им да бойкотират откриването.

Призивът за бойкот дойде от адвокатската колегия в традиционно светски ориентирания пристанищен град Измир.

Ръководителят на колегията се мотивира с наличието на арестувани заради тяхната работа по политически причини адвокати и че присъствие на откриването би означавало всеки да стане част от съдебна система, в която обществеността няма ни най-малко доверие.

По-късно към решението на колегите си да не уважат церемонията се присъединиха и двете други най-големи адвокатски асоциации в Турция – в столицата Анкара и в най-големия град на страната – Истанбул. Със своите над 43 000 адвокати, колегията в мегаполиса е една от най-големите в света. Постигането на съгласие сред толкова много членове не е никак лесно и е известно, че и сред адвокатите има привърженици на различни политически виждания и сили.

Отказът си да участва на събитието мнозинството от Истанбулската адвокатска колегия мотивира с това, че се нарушава чл. 104 от Конституцията, прогласяващ независимостта на съдебната власт и президента на страната.

Още по-остър беше председателят на професионалното сдружение в града и един от неговите доайени – Мехмед Дуракоглу, който написа до Върховния касационен съд, че присъствие на церемонията би означавало отхвърляне на всички ценности, с които са обвързани, включително демокрацията, правото и справедливостта.

Той обясни политическия натиск в последните години пред независимата уеб-медия „Мediascope“:

Трябва да обясня разделението на властите. Особено след промяната на системата, което аз наричам промяна на режима на управление, от влизането в сила на президентската система на управление, и без това съществуващите отпреди това съмнения в независимостта на съдебната система, на практика бяха узаконени. И в миналото срещу съдебната система имаше много силен политически натиск, който започна да се усилва при управлението на Партията на справедливостта и развитието. Направените промени по време на извънредното положение, въведено след опита за преврат, станаха причина този натиск да е в особено видима форма“.

На 18 август председателят на истанбулската колегия заяви, че адвокатите ще продължат кампанията си за по-голяма съдебна независимост в Турция, дори и да „платят висока цена“. Дуракоглу допълни, че те не изпитват страх или колебание.

Съюзът на турските адвокати обаче взе решение да приеме поканата. Адвокат от Истанбул разказа за БНР, че при гласуването на ръководството на адвокатския съюз решението за участието на председателя му Метин Фейзиоглу е било взето с минималната преднина от 4:3 гласа.

Така председателят на адвокатския съюз Метин Фейзиоглу ще спази традицията за участие в церемонията и заедно с председателя на турския върховен касационен съд Исмаил Рющю Джирит ще произнесат речи.

Фейзиоглу отговори с няколко интервюта на критиките срещу участието си. Той обясни, че висшата съдебна инстанция проверява дали някой е арестуван в нарушение на свободата на изразяване или става дума за терористична пропаганда:

От година и половина в Турция тече много важен процес – Стратегията за реформа на съдебната система. Под покрива на Министерството на правосъдието се събраха всички адвокатски колегии, юридическите факултети, Главната прокуратура, Съветът на съдиите и прокурорите, висшите съдилища, в резултат на което се появи този документ. Имаме безработица. За да се намали тя са необходими инвестиции. Освен лихвени проценти и насърчения, чуждите и местните инвеститори имат много важно очакване – кога документът за съдебна реформа ще се превърне в закон. Народът ни иска фабрики и работа. Ние пречки ли да поставяме или да помагаме? Нашите колеги адвокати очакват работа. Когато се отворят тези фабрики, това ще значи работа и за тях. Има хиляди млади адвокати, които нямат дребни пари за чай в джоба си. Това е тежест на моя гръб“.

Въпреки решението на централното ръководство на адвокатските съюзи, впоследствие и други адвокатски колегии от цяла Турция се присъединиха към решението за отказ от присъствие на церемонията в президентския комплекс. В крайна сметка общият им брой достигна 42 от общо 79 колегии.

Освен трите най-големи адвокатски общности, към тях се присъединиха и съдебни защитници и от други големи градове като Адана, Анталия, Бурса, Мугла.

Бойкотиращите колегии обхващат общо над 80% от адвокатите в страната, макар и не всички техни членове да подкрепят решението.

В последните години имаше осезаем срив на турската съдебна система в международните класации. В предишните години привърженици на проповедника Фетуллах Гюлен бяха проникнали дълбоко в юридическите структури. След опита за преврат през юли 2016 г. около 4500 съдии и прокурори бяха отстранени от длъжност заради връзки с движението.

Освен уволнените съдии и обвинители, около 1500 адвокати бяха разследвани и около 600 – съдени, като половината от тях дори бяха осъдени. Основно те получават присъди по обвинения за подпомагане или членство в терористични организации или терористична пропаганда. Според правозащитни организации, най-честата причина за това са техни подзащитни, обвинени в подобни престъпления.

Сред осъдените бяха и 14 бивши или действащи председатели на областни адвокатски колегии. В момента президентът има правомощия чрез държавен инспекторат да проверява адвокатските асоциации и дори да отстранява председатели или членове на ръководството на сдруженията.

На днешната церемония председателят на турския Върховен касационен съд, на съюза на адвокатите и политическите представители от висшия ешелон на изпълнителната власт ще очертаят основните акценти на работата по време на съдебния сезон 2019-2020 г. в Турция.

Репортажът по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното платно като ще се промени и движението на градския транспорт, каза за БНР директорът на дирекция..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на вятъра. На терен имаше близо 25 екипа на Пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, служители от..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно , за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за..

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА). На първо време се доставят фуражи и друга..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Ритуалът ще премине при засилени мерки за..

публикувано на 18.07.24 в 07:55
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кеят ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

САЩ спират доставката на хуманитарни помощи през временен кей за Ивицата Газа

Съединените щати обявиха, че слагат край мисията си доставка на хуманитарни помощи за палестинската територия през временен кей. От средата на месец май, когато беше изградено, съоръжението се откачи няколко пъти заради неблагоприятно време. Разпределението на помощите също се оказа проблем, след като Програмата по прехраната към ООН..

публикувано на 18.07.24 в 07:50