Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стотици граждани присъстваха на тържествената заря проверка в Търговище

Снимка: архив

Стотици граждани се включиха във възпоменателната вечер, организирана от Община Търговище, по повод навършването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Сред официалните лица, които почетоха паметта на предците, осъществили Съединението, бяха кметът Дарин Димитров, народният представител Танер Али, областният управител Митко Стайков, общински съветници, ръководният екип на Община Търговище, представители на културни и образователни институции.

Привечер от Първо ОУ "Христо Ботев" в центъра на града тръгна шествие до Паметника на падналите за Родината воини от Търговище и околията (по-известен като Войнишкия паметник) на бул. "Цар Освободител". Там се проведе тържествена заря проверка с участието на курсантски блокове от Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" към Националния военен университет "Васил Левски" - Шумен, Патриотичен клуб "Възраждане" и ученици от Първо СУ "Св. Седмочисленици" и Второ СУ "Проф. Н. Маринов".

Тържествената заря проверка започна с приемане на строя на курсантските роти и ученическия отряд от полк. Дилян Димитров, декан на Факултет "Артилерия, ПВО и КИС".

Десетки венци и цветя на признателност бяха положени пред Войнишкия паметник.

По време на възпоменателната вечер бе отбелязано и навършването на 80 години от откриването на монумента, който е изграден с дарения от населението на града и околията. Средствата са събирани в продължение на 13 години по инициатива на търговеца Никола Сапунджиев. Автор на паметника е изтъкнатият български скулптор Любомир Далчев, който дава името на композицията  "Устрем". Отбелязано бе и навършването на 103 години от Тутраканската епопея.   

Възпоменателната вечер приключи с тържествена заря.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.