Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновци възкресиха паметта на първия български генерал Сава Муткуров

Семейството на Александър Кирков, правнук на генерал Муткуров, дари на Велико Търново неговия мраморен бюст

3
60 години скулптурата е съхранявана в гаража на семейството, след като е била демонтирана след вандалско поругаване на гроба на генерал Муткуров в софийската църква „Свети Спас“
Снимка: Здравка Маслянкова

В деня на Съединението великотърновци възкресиха паметта и показаха признанието си към генерал Сава Муткуров, един от стожерите и ръководителите на военните действия, довели до успешния завършек на обединението на Княжество България и Източна Румелия. В централния парк „Марно поле“ в родния град на генерал Муткуров днес официално беше открит негов бюст-паметник. Мраморният бюст на генерал Муткуров е дарение на историческата и духовната ни столица от семейството на неговия правнук Александър Кирков. При реставрацията на бюста, изработен преди 125 години, се оказало, че е дело на известен италиански скулптор. 

В края на миналата година университетски преподаватели, офицери, общественици и граждани на Велико Търново се обединиха в инициативен комитет и започнаха да събират пари за изграждането на първия паметник на първия български генерал Сава Муткуров. Инициативата се увенча с успех, сумата беше събрана и изработването на паметника започна, но малко преди Деня на храбростта 6 май събитията придобиха неочакван обрат. Семейството на Александър Кирков, правнук на генерал Муткуров, дари на Велико Търново неговия мраморен бюст.

60 години скулптурата е съхранявана в гаража на семейството, след като е била демонтирана след вандалско поругаване на гроба на генерал Муткуров в софийската църква „Свети Спас“.

„С това дарение искаме да възкресим паметта за генерал Сава Муткуров“, заявиха във Велико Търново снахата Параскева Киркова и наследникът Александър Кирков: „Решихме, че вместо да стои вкъщи, обществеността може да му се радва и да помогнем да излезе от забрава един голям човек“.

„Чувствам се много горд и съм много радостен, че накрая този човек можа да се покаже на обществото, защото досега за него не се е говорело нищо, той тънеше в забрава. След 9-и септември се говореше само за отряда „Чавдар“, Тодор Живков е бил ужким от отряда „Чавдар“. Прадядо ми, тогава царските генерали не са ги признавали“. 

„Той живя и умря за България“

„Идното поколение да чете повечко за тези герои на България, защото много е важно да се знае историята. Ние сме българи и трябва да си знаем нашата, българската си история“.

„И не бива да забравяме тези хора, на които се основава днешна България“.

Правнукът Александър Кирков е внук на Венета, дъщерята на ген. Сава Муткуров. Освен дъщеря, първият български генерал и съпругата му, която е една от сестрите на Стефан Стамболов, са имали и син – ротмистърът от кавалерията Атанас Муткуров.

Наследниците семейство Киркови споделят, че много от ценностите, които са пазили от генерал Сава Муткуров, са изчезнали, взети при различните посещения на Държавна сигурност в софийския им дом. Параскева и Александър Кирков днес не искат да се връщат назад и да разказват за натиска, на който са били подложени през годините.

Дейността на великотърновския генерал Сава Муткуров е пряко свързана със Съединението, разказва заместник-кметът на Велико Търново и председател на инициативния комитет проф. Георги Камарашев:

„Той с Димитър Ризов от Битоля са хората, които отиват при Батенберг, който е на военни учения в Шумен, и му казват, че точно сега е моментът да се направи Съединението. Той също е военният стожер на Съединението. На него Батенберг възлага да прикрива границата на България с Турция от евентуално нападение. Днешният ден е денят на Сава Муткуров. Това, че той е бил повече от 100 години в забвение поради политически причини, най-вероятно, също е от голямо значение. Днес търновци отдават почит към генерала, като го поставят на пиедестала на героите на най-личното място в града – парка „Марно поле“. 

Търновецът Сава Муткуров първоначално започва като курсант във Военно-медицинското училище в Цариград. Като доброволец се включва в Сръбско-турската война, участва като офицер от руската армия в Руско-турската освободителна война и като офицер вече от българската армия участва в Сръбско-българската война.

Сава Муткуров е генерал-майор от пехотата, регент на Княжество България, военен министър в правителството на Стефан Стамболов, първият български офицер с генералско звание, припомни историкът от Великотърновския университет професор Милко Палангурски:

„Той осигурява румелийската войска, че ще влезе в подкрепа на Съединението и ще влезе като част от българската войска след Съединението. Той е един от най-големите командващи на румелийската жандармерия. Фактически е решено, че Съединението ще се прави и с помощта на армията и де факто той и Данаил Николаев правят Съединението. По-късно вече неговите заслуги са огромни. Всъщност българската армия е такава, каквато води Балканската война, благодарение на неговата реформа“.

Генерал Муткуров умира едва 38-годишен в италианския град Неапол. Бюстът на генерал Сава Муткуров, който беше поставен върху постамент в центъра на Велико Търново, е с размери 60 на 60 сантиметра. Изработен е от италиански карарски мрамор, с какъвто е работил Микеланджело. При почистването и реставрацията на 125-годишния мраморен бюст, дарен от наследниците, се оказва, че е дело на много известен италиански скулптор, разказва Венелин Иванов от инициативния комитет:

„Беше открито името на автора Винченцо Йераче. Тя е направена през 1894 година. Няма друг такъв паметник на този автор в България. Още отпреди знаехме, че мраморът, който виждаме, е карарски мрамор. Винченцо Йераче е небеизвестен италиански скулптор. Най-известната му творба е статуята на Изкупителя в италианския град Нуроро, през 1900 година, поръчани от папата“. 

Стотици великотърновци дойдоха при откриването на паметника на генерал Сава Муткуров:

„Това е един велик търновчанин, човек, който е изпълнен с много велики дела и всички ние трябва да знаем за него. Това е гордост“.

„Генерал Сава Муткуров е първият носител на „Орден за храброст, Първа степен“, той е един от активните участници в Съединението. Днес е най-добрият, най-подходящият ден, в който ние откриваме паметник“.

Тази година беше учредена награда на името на ген. Сава Муткуров. Статуетката беше връчена в края на юли на най-добрия курсант в Националния военен университет, родом от историческата и духовна столица на България.

Репортажа на Здравка Маслянкова за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Реакции на решението на Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Редица световни политици направиха изказвания по повод безпрецедентното оттегляне на американския президент Джо Байдън от надпреварата за Белия дом. Британският премиер Киър Стармър заяви, че уважава решението на  Байдън и смята, че той е преценил да се оттегли заради това, което смята, че е в интерес на американския народ. Германският..

публикувано на 22.07.24 в 07:24
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33

Водещи учени призоваха за спешни мерки за случаите на малария, които не се влияят от лекарства

Нужни са спешни мерки за възпиране на случаите на малария, които не могат да бъдат лекувани с ключово лекарство в борбата с болестта. За това предупреждават водещи учени и допълват, че животът на милиони хора е изложен на риск. Необходими са категорични действия, защото в Източна Африка паразитът, който причинява малария, е успял да развие..

публикувано на 22.07.24 в 06:35
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41