Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят наръчник за упражнения в домашна среда за хора с увреждания

Програмата дава достъп до двигателна и когнитивна рехабилитация чрез софтуер на домашния компютър

Хората с увреждания ще имат достъп до ежедневна рехабилитация в домашна обстановка чрез еднократно инсталиране на софтуер на компютъра.
Снимка: "Българска Хънтингтън Асоциация"

„Дигиталните иновации в здравеопазването и интеграцията на хора от рискови групи“ е тема на заключителното събитие по проект „София интегрира чрез дигитална рехабилитация“, разработен от „Българската Хънтингтън Асоциация“.

В рамките на събитието ще бъде представен Наръчник с основни двигателни и когнитивни упражнения за хора с увреждания, адаптирани за изпълнение в домашни условия.

За съжаление се знае много малко за подобни иновативни технологии, коментира пред „Хоризонт“ клиничният психолог Наталия Григорова, която е и учредител и заместник-председател на „Българската Хънтингтън Асоциация“.

По проекта е била проведена анкета сред хората с увреждания, която показала, че много малко от тях имат информация, че могат да използват различни приложения за подобряване на физическото и менталното си състояние, поясни Григорова.

„Това е една иновативна виртуална технология, която улавя движенията в триизмерна среда. Нейната пациентска версия предлага двигателна и когнитивна рехабилитация посредством инсталиране на софтуер на домашния компютър. Това е система, която е разработена от специалисти в областта на неврорехабилитацията и невропсихологията и намира приложимост при много широк спектър от заболявания и не само при заболявания, но и за ежедневна физическа и когнитивна активност.“

За да имат ефект, упражненията трябва да се правят поне три пъти в седмицата, посочи Наталия Григорова. Тя уточни, че е подготвен базисен комплекс от широко приложими упражнения, които дават възможност за самостоятелно изпълнение без чужда помощ.

Тези технологии осигуряват ежедневен достъп до специализирани упражнения и позволяват на хора с хронични заболявания и увреждания да поддържат състоянието си в домашни условия, изтъкна Наталия Григорова. "Което е много важно, тъй като има хора, които нямат достъп до услуги или живеят в отдалечени места, така че не могат да си позволят никъде да отидат да поддържат състоянието си."

Наръчникът ще бъде безплатен онлайн на страницата на асоциацията и ще бъде разпространен и чрез неправителствени организации, които се занимават с хора с увреждания.

Проектът „София интегрира чрез дигитална рехабилитация“ е финансиран от програма „Европа" на Столична община.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полина Петкова и София Лесова

Полина Петкова: "TikTok“ не трябва да се забранява - то съхранява най-доброто от всички приложения

„ Средно статистическият тийнейджър, който редовно гледа видеа в интернет, не се интересува за геополитическата страна на решението на САЩ да забрани китайското приложение "TikTok“ , обясни в предаването „Преди всички“ Полина Петкова от Първа английска гимназия в столицата по повод публичния дебат в училището на тема „Това правителство ще..

публикувано на 30.09.20 в 11:27

Капка Панайотова: Премахването на индивидуалната оценка е безобразие

Директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова нарече  "крачка наникъде" предложеното от МТСП отпадане на индивидуална оценка за хората с увреждания като условие за получаване на парични помощи и подкрепящи мерки. В предаването "Преди всички", тя коментира, че предложението "показва много ясно какво се случва в българската социална..

публикувано на 30.09.20 в 08:05

Археолозите се изненадват от откритията в древния град Пистирос

Заради пандемията от Covid-19 археологическите разкопки край древния град Пистирос, намиращ се край село Ветрен, започнаха по-късно. Проучванията ще продължат до края на октомври. Тази година в тях няма да участват чуждестранни учени и студенти. Археологическите находки до момента говорят, че  Пистирос е търговски град с висок духовен и..

публикувано на 29.09.20 в 17:11

Подемът на онлайн търговията продължава

Продължава подемът на онлайн търговията, отбелязан след началото на пандемията от коронавируса. За следващите месеци се прогнозира  още по-категоричен ръст. Същевременно потребителската кошница се свива, но се разнообразяват методите за разплащане. Все повече предприемачи се насочват към електроните продажби и все повече търговци се..

публикувано на 29.09.20 в 13:22

Дезинформацията като заплаха за демокрацията

Дезинформацията заема челно място в списъка със заплахи за демокрацията. Държави като Естония, Украйна и Грузия са били обект на вълна от дезинформация преди темата да стане основна в САЩ. Русия се сочи като главен виновник за разпространението на невярна информация с политически цели. „Дезинформацията, независимо дали идва от Русия, Китай..

публикувано на 29.09.20 в 13:05
Така изглежда проверката на сайта на БНР за достъпност за хора с увреждания.

Започват проверки за достъпност на сайтовете за хора с увреждания

Държавна агенция „Електронно управление“ ще проверява съобразени ли са сайтовете на публичните институции с нуждите на хората с увреждания. В началото на октомври ще започне проверка на 215 сайта. За година агенцията ще изготви и доклад за тяхната достъпност. Според европейска директива от 23-ти септември сайтовете на публичните..

публикувано на 28.09.20 в 13:07
Рафаел Глюксман

Рафаел Глюксман: Дойде краят на европейската наивност

Председателят на наскоро създадената в Европейския парламент Комисия за външна намеса  Рафаел Глюксман казва в интервю за "Хоризонт", че след като внимателно проучи случаите на дезинформация в ЕС, ще излезе с препоръки за промяна на законите, с които да бъдат защитени европейските граждани. Като конкретни страни, от които идват такива заплахи,..

публикувано на 28.09.20 в 08:45