Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли 1000 лева минималната заплата

Мика Зайкова и Калоян Стайков пред БНР

3
Снимка: БГНЕС

За 1000 лева минимална заплата ще настояват от КТ "Подкрепа" при обсъжданията на бюджета за догодина. Ваня Григорова - икономически съветник от синдиката, се аргументира, че така тя ще отговаря на производителността на труда. Правителството предвижда минималното възнаграждение през 2020  да стане 610 лева вместо досегашните 560 лева.

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" финансовият анализатор Мика Зайкова и Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, коментираха възможно ли е това.

"Това предложение ще направи две много съществени неща - ще изкара на светло състоянието на българската икономика след фанфарите колко сме добре", каза Зайкова. Според нея детайлите в анализите показват, че има ръст в  услугите и строителството, но не и в реалния сектор - производството и промишлеността. 

"Това, което трябва да отиде в реалното производство, не отива там, а отива като инвестиция в облигации. Т.е. инвеститорите са с единия крак навън", смята тя.

Според Калоян Стайков сравняването на номинални стойност, примерно 1500 евро минимална заплата в Германия и 1000 лева минимална заплата в България не дава достатъчно информация, защото "тези неща имат относителна стойност и обикновено се гледат през покупателната стойност". 

Двамата коментатори бяха категорични, че трябва да има ясен механизъм, по който да се определя минималната работна заплата в страната. По думите на Стайков това предложение на синдикатите е в обратната посока: "Вместо да се върви към такъв механизъм, изведнъж някой излиза и иска по-висока минимална заплата, без да се казва защо и как". Според него няма ясен анализ как ще се отрази това на икономиката.

Мика Зайкова припомни, че работодателите са провалили преговорите за механизъм, по който да се определя минималната работна заплата.

Интервюто на Снежана Иванова с Мика Зайкова и Калоян Стайков в ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Пламен Димитров

КНСБ иска държавата да връща платените данъци на хората с ниски доходи

КНСБ ще поиска от държавата от догодина да връща платените данъци на хората с ниски доходи, съобщи днес в Хасково президентът на синдиката Пламен Димитров. От синдиката ще излязат и с ново предложение  към Министерството на финансите за необлагаем..

публикувано на 11.09.19 в 13:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама астронавти, престояващи на МКС над 2 месеца от предвиденото, ще бъдат върнати през февруари

Двамата американски австронавти, които са на Международната космическа станция вече повече от два месеца над предвиденото, ще бъдат върнати на Земята през февруари догодина, съобщиха от НАСА. Това ще стане с ракета на компанията Space X на Илън Мъск...

публикувано на 25.08.24 в 08:40

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният..

публикувано на 25.08.24 в 08:22

След безредиците: Засилено полицейско присъствие на карнавала в "Нотинг Хил"

Засилено полицейско присъствие ще има на тазгодишния карнавал в лондонския квартал "Нотинг Хил". Мерките за сигурност са затегнати след социалните безредици в Обединеното кралство от края на миналия месец Традиционният карнавал в "Нотинг Хил" се..

публикувано на 25.08.24 в 08:10
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преди преговорите за мир в Газа: Размяна на удари между Израел и "Хизбула"

Размяната на удари между Израел и Хизбула предшества определян като ключов ден на подновените преговори за мир в Газа, които се провеждат в египетската столица Кайро. В четвъртък и вчера посредниците обсъдиха начините за сближаване на позициите между..

публикувано на 25.08.24 в 07:58

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи,..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00..

публикувано на 25.08.24 в 07:43

Внимание: Опасно горещо време и в последната неделя на август

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана,..

публикувано на 25.08.24 в 07:15