Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган се надява на среща с Тръмп, за да изяснят казуса с руските ракети и американските "Пейтриът"

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските ракетни системи С-400 са отбранителни, а не нападателни оръжия и Турция се нуждае от тях за своята отбрана – този аргумент повтори в интервю за „Ройтерс“ президентът на страната Реджеп Ердоган. Той обаче допълни, че с американския си колега Доналд Тръмп ще обсъдят възможността Анкара да закупи и американските комплекси „Пейтриът“.

Реджеп Ердоган обясни, че двамата лидери ще обсъдят въпроса по време на срещата си в кулоарите на Общото събрание на ООН, което започва след една седмица. Темата е била засегната и по време на телефонен разговор между държавните глави преди две седмици.

Турция настоява условията на сделката за системите „Пейтриът“ да бъдат равни или по-добри на условията за закупуване на С-400, особено по отношение на трансфера на технологии и кредитната линия. Срокът на отправената по-рано от Държавния департамент към Турция оферта за закупуване на американската ПВО-система вече изтече.

Реджеп Ердоган изрази надежда, че добрите му лични връзки с Доналд Тръмп ще позволят преодоляване на кризата между двете страни, породена от сделката за руските ракети и че на Анкара няма да бъдат наложени санкции във връзка със случая „Халкбанк“ за нарушаване на американското ембарго върху Иран.

След темите, които ще бъдат обсъждани от двамата президенти, са и създаването на зона за сигурност в Северна Сирия и ситуацията в Идлиб. Турция се опасява от нова бежанска вълна от района. Според Анкара обещаните от Евросъюза 6 млрд. евро за подпомагане на сирийските бежанци в Турция са недостатъчни и се бавят твърде много, което турският лидер ще заяви отново на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Ню Йорк.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп нарече Камала Харис "дефектна личност"

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп отправи нови обвинения към съперничката си Камала Харис.  Кандидатът на Републиканската партия нарече настоящата вицепрезидентка и негова съперничка-демократ Камала Харис "дефектна личност". "Тя е дефектна личност и не ни трябва друга такава за президент на САЩ, виждаме какво е сега", каза Тръмп на годишната..

публикувано на 31.08.24 в 14:06
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Седмицата: Здравият разум доведе до периодично спиране на огъня в Газа

В последната седмица на август дипломатическите усилия и здравия разум донесоха поне някакво спиране на огъня в Газа. Украйна преминава през някои от най-мащабните руски удари от началото на войната. Франция потърси отговорност от създателя на Telegram за престъпленията, опосредствани от популярното чат-приложение, а бившият Тwitter беше..

публикувано на 31.08.24 в 14:01
Снимката е илюстративна.

Хеликоптер с над 20 души е изчезнал в Камчатка

Руски хеликоптер с трима души екипаж и 19 пътници на борда е изчезнал в крайния източен руски полуостров Камчатка, съобщи Ройтерс. Според публикувани днес предварителни данни от Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия хеликоптерът Ми-8Т е излетял от база край вулкана Вачкажец, но след това е загубил връзка. "Провежда се..

публикувано на 31.08.24 в 13:51

За Унгария присъединяването ни към Шенген е въпрос от първостепенен национален -интерес

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове, заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси, цитиран от унгарския вестник "Модяр..

публикувано на 31.08.24 в 13:25

Йотова очаква неспокоен старт на предизборната кампания

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че очаква неспокоен старт на предизборната кампания. В местността "Карандила" при откриването на 31-вия събор на каракачаните в България Илияна Йотова коментира напрежението около ДПС.  "Правоохранителните и правораздавателните органи са в момента в ситуация, в която трябва наистина да издържат много..

публикувано на 31.08.24 в 12:41

Спряха социалната мрежа Х в Бразилия

Спирането на социалната мрежа Х на Илън Мъск в Бразилия е вече факт, пише Франс прес, след като съдия от Върховния съд нареди преустановяването на достъпа до платформата. Съдията от Върховния съд Алешандри ди Мораеш нареди блокирането на Х в рамките на 24 часа след продължила месеци правна битка с технологичния магнат и милиардер заради..

публикувано на 31.08.24 в 12:31

Походът за демокрация стигна до хотел "Берлин"

Походът за демокрация на ДПС – Доган тръгна от района на "Беловодски път", който е известен като "Сараите на Доган", до хотел "Берлин". Там Илхан Кючук - евродепутат от ДПС, каза, че от този хотел, който се твърди, че е на Пеевски, според него, се управлява държавата.  "За съжаление, видно е за всички, че държавата не работи от официалните си..

публикувано на 31.08.24 в 12:22