Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Климатичните промени засилват неравенството и бедността

Снимка: Венета Павлова

Климатичните промени са явление, което има способността да засили неравенството, както и да задълбочи бедността. Малцинствата и коренното население в редица държави вече живеят с последиците от климатичната криза. Около това твърдение се обединиха експерти, които коментираха екологичните предизвикателства на дискусия, проведена в столицата.

Промяната на климата отправя сериозно екологично предизвикателство, което няма да остави незасегната нито една държава или общност в света. От повишаването на морското равнище и по-високите температури до все по-честите екстремни метеорологични явления като тежки бури - са само част от негативните последствия за нашата планета, посочва проф. Мария Нейкова, преподавател и изследовател на международните отношения в СУ.

Позовавайки се на данни на Световната банка проф. Нейкова илюстрира въздействието на климатичните промени върху живота на малцинствените общности и коренно население, които отдавна обитават крехки екосистеми, изключително чувствителни  към последиците от променящия се климат.

„Ако само с 2 градуса се затопли Земята, между 100 и 400 млн. души ще гладуват, между 1 и 2 млрд. души няма да разполагат с достатъчно вода. Загубата от глобалната реколта също е нещо много важно“.

В Арктическия регион, където температурите се повишават два пъти по-бързо от останалата част от планета, саами и други местни общности се борят да се приспособят, тъй като топенето на леда и други въздействия заплашват традиционен поминък като еленовъдството.

Междувременно за около 80 процента от оставащото биологично разнообразие на планетата се грижи коренно население - те са и най-малко отговорни за промяната на климата. Въпреки това те са до голяма степен отстранени от дискусиите и вземането на решения на международно равнище.

„Вече имаме структурен проблем, който изисква постоянни действия. В тези постоянни действия малцинствата и коренното население трябва да намерят своето място, за да бъде защитен и начина им на живот“, посочи тя.

В този случай изменението на климата е елемент от по-широк контекст, където както човешките права, така и околната среда са застрашени в резултат на индустриалното развитие и навлизането на дейности като минното дело в техните територии. Налице е изключително голямо напрежение между икономическото развитие и запазването на природата, обобщава проф. Нейкова.

Така в жертви на икономическия растеж се превръщат и ненците -сибирски народ, чиято традиционна икономика отдавна се корени в номадското отглеждане на северни елени, риболова и лова. Днес номадският им начин на живот е застрашен от екологичните щети, произтичащи от експлоатацията на находищата на природен газ в полуостров Ямал, тъй като миграционните им пътища са нарушени от минната инфраструктура, замърсяването и последиците на климата. Така много млади ненци са принудени да мигрират в градовете, където често се борят, за да се интегрират и са изправени пред редица социални проблеми.

Журналистиката и медии рядко се интересуват от тези екологични кризи, подчертава проф. Мария Нейкова и призова това да се промени.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква е ситуацията с дървата за огрев в Плевенско?

Прави се всичко необходимо до края на календарната година Община Плевен да осигури дърва за огрев на преференциални цени , увери инж. Иван Мариновски, директор на общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". 281 са извършените проверки в местните горски територии от 1 януари до края на септември тази година, съобщи Мариновски..

публикувано на 29.09.22 в 10:24

Общински съветник от Кърджали е задържан при полицейска акция за купуване на гласове

Общински съветник от Кърджали е задържан тази нощ при полицейска акция за купуване на гласове. Това става ясно от профила в социалните мрежи на кмета на общината Хасан Азис. В публикацията се казва, че задържането на съветника е "пореден удар срещу демокрацията дни преди парламентарните избори и сме свидетели на евтин политически сценарий с..

публикувано на 29.09.22 в 10:06
Изграждането на компостиращата инсталация

Нова компостираща инсталация за отпадъци от общините Враца и Мездра

Осем хиляди тона биоразградими отпадъци и зелена маса годишно от общините Враца и Мездра могат да бъдат преработвани в откриваща се днес компостираща инсталация. Тя е изградена по европейски проект на стойност 5 мил. и 800 хил. лв. Новата компостираща инсталация е изградена в района на регионалното депо за отпадъци, което обслужва общините..

публикувано на 29.09.22 в 09:35

11 задържани при полицейска акция във Великотърновско

11 души са задържани за различни престъпления в област Велико Търново при масирана полицейска операция тази сутрин. Проверяват се 13 сигнала за изборни престъпления. По сигналите за нарушения на изборните права във Великотърновско няма арестувани, но са образувани 3 досъдебни производства, съобщи старши комисар Димитър Машов, директор на..

публикувано на 29.09.22 в 09:24
д-р Мирослав Спасов

Д-р Мирослав Спасов: Расте скептицизмът към задължителните ваксини

"От три дена случаите растат. Може би ще навлезем в поредната вълна, този път причинена от Кентавър . Дано се намери някой герой, който да се пребори с този вирус." Това каза пред БНР д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар и педиатър. За първи път в България е установен "Кентавър" - подвариант на "Омикрон" Проф. Кантарджиев:..

публикувано на 29.09.22 в 09:07
Два от течовете са в изключителната икономическа зона на Швеция и два в тази на Дания

Швеция откри четвърти пробив на газопроводите "Северен поток" 1 и 2

Четвърти пробив на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 е бил открит от шведската брегова охрана по-рано тази седмица, предаде Ройтерс, позовавайки се на изданието "Свенска дагбладет". Два от течовете са установени в изключителната икономическа зона на Швеция и два в тази на Дания. Европейският съюз определи авариите на газопровода като..

публикувано на 29.09.22 в 09:01

Лондон не се отказва от предложения минибюджет

Британското правителство няма да се откаже от предложения минибюджет, заяви заместник-министърът на финансите Андрю Грифит, въпреки че Английската централна банка бе принудена да се намеси, за да успокои сътресенията по пазарите.  Лейбъристите в опозиция призоваха мерките за съкращаване на данъците да бъдат премахнати от бюджета след като те..

публикувано на 29.09.22 в 08:28