Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, БСП и ОП недоволни от освобождаването на австралиеца Джок Полфриймън

Джок Полфриймън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ПГ на „Обединените патриоти“ изрази днес учудване от решението на съда да пусне на свобода преждевременно австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Зам.-председателят на групата Милен Михов цитира заключение на затворническите власти отпреди година, в което се твърди, че Полфрийман се стреми да избегне правосъдието в България и не се е поправил по време на излежаване на присъдата:

„Цялото общество, мисля, приема тази присъда като несправедлива. Мотивите на съда ще ги прочетем. Те може би имат някакво бюрократично основание, но истината все пак е на другата страна. Не бих искал да коментирам още веднъж, но има едно изказване на Полфрийман за качеството на българската съдебна система. Питам се дали това решение е доказателство или опровергаване на това изказване“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна определи като „подигравка и позор“ предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман:

„Това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие. Подигравка, позор, грозно решение на българския съд“.

Искане за обяснения от шефа на съюза на съдиите Калин Калпакчиев

Красимир Ципов от ГЕРБ настоя шефа на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, който е участвал във вземането на решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман да обясни добре мотивите си.

„Много е интересно дали Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев, как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор на това какви са били мотивите. При положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран. Какво ще каже г-н Калпакчиев за тези изявления на Полфрийман?“, запита Ципов.

С уговорката, че не може да коментира съдебни решения, премиерът Бойко Борисов също не скри недоволството си:

„Всички знаем отговорът какъв е, но аз не мога да си позволя да го кажа“.

Мотивите на съда

Джок Полфрийман не е опасен за обществото, поправянето му в затвора е необратимо и по-нататъшният му престой там е неоправдан. Това е един от мотивите, с които Софийският апелативен съд е уважил молбата на осъдения на убийството на студента Андрей Монов австралиец да бъде пуснат на свобода шест години и десет месеца преди края на 20-годишната си присъда.

Според апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, доказателствата по делото са показали, че Полфрийман се е поправил в затвора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СГС наложи 20 години затвор на австралиеца Джок Полфрийман

Австралиецът Джок Полфриймън, който преди две години уби 20-годишния Андрей Монов в центъра на София, беше осъден на 20 години затвор. Той трябва да плати и 400 хиляди лева на родителите на убитото момче. Съдът наложи и 50 000 лв. обезщетение за ранения..

публикувано на 02.12.09 в 14:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03