Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодора Димова: Роднините на жертвите на комунизма са премазани

Книгата "Поразените" - истории за понасянето на злото

Теодора Димова
Снимка: БГНЕС

Книгата "Поразените" на Теодора Димова разказва за група жени, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Отиват да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на мъжете и бащите им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен.

Идеята за книгата се появява на 1 януари 2016 г., когато Теодора Димова отива пред паметника на жертвите на комунизма в София.

"Отидох пред паметника на жертвите на комунизма на НДК. Имаше около, не мога да преценя, между 150 и 200 човека, но нямаше нито едно официално лице. Нямаше министър-председател, нямаше президент, нито беше прочетено тяхно приветствено слово. Имах чувството, че това е частна инициатива на роднините на загиналите. Това не беше национално, не беше общонационално събитие. Тогава си помислих, че през следващите години хората, които ще идват тук, ще бъдат още по-малко, още по-малко и изведнъж казах - нали литературата трябва да се грижи за паметта, нали това е част от нейната функция. Някак си се почувствах длъжна да напиша за този период, макар че не знаех нищо повече от онова, от което средният българин знае", разказа Теодора Димова в предаването "Графити по въздуха".

Премазани е думата, с която Теодора Димова описва страданието на роднините на жертвите на комунизма.

Нито един от образите в книгата няма прототип. "Това са три разказа, на три жени, чийто мъже са убити и осъдени от Народния съд. След това тези жени остават с децата си. Те трябва да се грижат за тях. Остават без домовете си, изселени са. Това е сюжетът. В последната глава се разказва от името на едно дете, което е родено 20 години по-късно, но тези събития косвено се отразяват върху неговия живот и го премазват със своята тежест."

Тези хора са белязани със стигма, поразени са, смята писателката.

"Тяхното поражение е по някакъв начин победа, защото не палачите тържествуват в духовен план. Тържествува точно това смирение, тази кротост, това понасяне на злото, защото аз в един по-друг план гледам на този роман - не като политически, не като исторически, гледам на това как един човек реагира спрямо злото. Злото се стоварва очаквано или неочаквано върху теб и различните хора по различен начин реагират. Един започва да сътрудничи, друг се оставя да бъде убит. Трети се стреми да го загърби някак си или да устои, или да не стане толкова поразен. Това ми беше най-интересно, една от водещите линии - злото, но видяно отвътре и какво става с човешката душа, когато се срещне с него."

Да знаем и да помним е посланието на Теодора Димова. Преди да напише книгата "Поразените" тя е прочела много документи.

"Аз слушах тук, в Златния фонд на радиото, слушах запис от прочитането на присъдите. Тогава наистина ми стана лошо, излязох от студиото. Имена, имена, трите имена, професия, откъде е родом човекът. С един равен тон! Ние това не можем да си го представим."

Интелигенцията е била набелязана като вражеска. "Само тези, които са подкрепяли новия строй, те са били приемани и помилвани. Тези, които са били безразлични, да не говорим за по-критичните към новия строй, са били обявявани за врагове на народа и се е случило това, което се е случва с мъжете на тези три героини. Просто семействата са разбити. Животът на врага на народа е обречен", каза Теодора Димова пред "Хоризонт".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София Менар

Започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала „София Мен а р“. Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и са наистина истории, които няма къде другаде да гледате.   Традиционно  „София Менар“ акцентира върху новото иранско..

публикувано на 17.01.21 в 06:33

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този повод в предаването "Сценична треска" на програма "Хоризонт" гостува Антоанета Радославова, която..

публикувано на 16.01.21 в 20:55
Диян Павлов -Джими

Художникът Диян Павлов превърна третия АРТ център в Плевен в нестандартно място за изкуство

В Плевен има едно нестандартно място за изкуство, което преди две години се превърна в третия АРТ център в града. Това място е общинската галерия "О`Писменехъ". В основата на идеята е художникът Диян Павлов-Джими, известен и с интерактивното представяне на възникването на писмеността в глобален аспект. В Плевен познават Джими като човек с..

публикувано на 16.01.21 в 17:14

Кремена Попова помага за развитието на талантливи деца

Вече 25 години в Арт школа „Гея“ към Общинския детски комплекс в Ловеч стотици деца изучават тайните на изобразителното изкуство. В края на ноември миналата година рисунка на десетгодишния Божидар Варчев намери място сред илюстрациите на най-новата книга на авторката на Хари Потър, Джоан Роулинг - „Икабог“. " Повечето деца са много..

публикувано на 16.01.21 в 16:03
Слава Иванова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Фонд „13 века България“ обяви конкурс за български роман на годината

През 2021 година Националният дарителски фонд „13 века България“ отбелязва 40 години от създаването си. През това време фондът е обединил над 80 хиляди дарители от цял свят. За 10-и пореден път е обявен конкурс за националната литературна награда за български роман на годината. Тече срокът за кандидатстване. Условието е романът да е..

публикувано на 16.01.21 в 12:57

Герган Ценов: Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно

Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно - това, което ги прави действително валидни и значими, е че те не подлежат на фактора време. Достоевски, Толстой, Тургенев и цялата руска класика, заедно със западноевропейската класика, която е еднакво значима за мен, това се вижда и от книгата ми нещо,..

публикувано на 16.01.21 в 11:59

В памет на проф. Реса Колева

На 29 декември 2020 г. от този свят си отиде известната камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева. Много наши слушатели си спомнят многобройните концерти, които тя изнасяше из цяла България, нейното дело като успешен педагог, подготвил десетки певци, които се изявяват днес не само на нашите оперни сцени, но и по света. Достатъчно е..

публикувано на 15.01.21 в 17:07