Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Професор Пенко Шотеков: Не трябва да оставяме мозъка да мързелува

Професор Пенко Шотеков
Снимка: личен архив
100 хиляди са пациентите с деменция у нас, като 75 - 80 на сто от тях са със Алцхаймер. Болестта засята предимно хора над 65 годишна възраст, но има един контингент от 4- 5 на сто , които развиват болестта преди 50- та или 60- тата година,  каза пред "Хоризонт" професор Пенко Шотеков, началник на Клиниката по нервни болести в Университетска болница "Свети Иван Рилски".

На 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер.

"Съдовата деменция е свързана винаги с някакво сърдечно съдово заболяване, най-често хипертонична болест, дълготрайна, нелекувана както трябва или пък някаква сърдечни заболявания - най-често аритмия, и се дължи на лезии увреди на мозъка вследствие на засягане на малките съдове на мозъка. Така че често пъти като направим при един възрастен човек ядрено магнитен резонанс, виждаме ги тези лезии пръснати в централната нервна система. При тази вид деменция - първо, тя се развива много по-бавно и постепенно. Освен това там ядрото на личността както ние казваме - кой си ти, къде живееш, какво правиш, винаги дълго време е запазено, докато се загубват паметовите функции и оперативната памет най-често. Това състояние може да продължи доста по-дълго време, отколкото една деменция, която е от дегенеративен тип, каквато е болестта на Алцхаймер", обясни професор Пенко Шотеков.

Когато човек има нарушения на паметта, трябва да потърси лечение от невролог

"В България има не много центрове, които се занимават с тези заболявания и които правилно насочват диагнозата и съответно лечение, ако е необходимо."

"Това, което съществува на пазара и което е утвърдено като лечение, това са медикаменти, които са три вида."

В момента има над 100 субстанции, които се изследват за лечението на това заболяване. Тук се навлиза дълбоко в биохимията на обмяната на клетката.

"Интелектуалният труд, социалните контакти подобряват състоянието или поне задържат заболяването. На възрастни хора ние препоръчваме, независимо дали имат някакави начални разстройства на кондицията, първо да поддържат много социални контакти. Да се събират с близки, познати на кафенце, с роднини, хоби - рисуване, готвене. Това хоби да го поддържат. Да се занимават с умствена дейност - четене на книги, на списания, на вестници, гледане на телевизия, коментиране на събития, решаване на ребуси. Не трябва да оставяме мозъка да мързелува", посъветва професор Пенко Шотеков.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Трябват ясни и прости мерки, съобразени с капацитета

„ Част от идеите за мерки се обявяват с известно забавяне, което създава усещане за несигурност сред бизнеса , особено сред малките фирми. Мярката на 60/40 остава скелетът на подкрепа за бизнеса. Мярката за неплатения отпуск е странна, защото действа паралелно с 60/40“. Това каза пред БРН икономическият анализатор Лъчезар Богданов.  По повод..

публикувано на 01.12.20 в 17:34
Мястото на нападението в Трир -  1 декември 2020 г.

Двама убити от врязала се в пешеходна зона кола в Трир

Шофьор се вряза с автомобила си в пешеходната зона в югозападния германски град Трир. Двама души са загинали, най-малко 15 са ранени. Трагедията стана малко преди 14:00 часа. Според очевидци автомобил с висока скорост се врязал в пешеходната зона на града и целенасочено е блъскал пешеходци. Кметът на Трир Волфрам Либе обяви, че..

обновено на 01.12.20 в 17:30

Хотелиерският бизнес иска спешно да бъде включен в икономическите и социални мерки

Хотелиерският бизнес спешно да бъде включен в обхвата на икономическите и социални мерки за помощ. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.  Те посочват, че хотелите едновременно имат право да работят, заради което собствениците и служителите им не могат да получат финансова помощ, като в същото време не могат да..

публикувано на 01.12.20 в 17:29
Областната болница във Велико Търново

Областната болница във Велико Търново търси доброволци за куриери

Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново търси доброволци, които да извършват куриерски услуги между отделенията, лабораторията и болничната аптека.  На ден са нужни поне по двама доброволци за куриери, защото сестрите и санитарите в седемте Covid отделения не излизат от там по седем дена, а някой трябва да..

публикувано на 01.12.20 в 17:20

Топъл обяд и грижа за децата на медиците от първа линия във Варна

Една детска градина и една детска ясла отварят врати за децата на медици на първа линия в борбата с коронавируса във Варна. Условие е децата да са посещавали преди това детски заведения, а заявка може да бъде направена чрез електронна бланка, публикувана на сайта на Община Варна. Това трябва да се случи не по-късно от 24 часа преди първото посещение..

публикувано на 01.12.20 в 17:17

Борисов: Специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии

„Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е нужно да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето“. Това е заявил..

публикувано на 01.12.20 в 17:13
Зам.-министър Жени Начева и д-р Николай Брънзалов направиха демонстрация на системата за издаване на електронно направление за PCR тест.

Личните лекари вече издават електронни направления за PCR тест

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Освен тях, в първия етап от работата на системата е включена и медико-диагностиката, свързана с лечение на коронавирусна инфекция.  Запазва се и възможността направлението да се издава на хартия. Системата беше представена от заместник-министъра на..

обновено на 01.12.20 в 17:04