Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корбин не подкрепя призивите за референдум за оставане на Великобритания в ЕС

Джеръми Корбин
Снимка: БТА

Големи разногласия раздират главната опозициона Лейбъристка партия във Великобритания за линията, която трябва да следва на фона на задаващия се Брекзит на 31 октомври. Основният проблем е, че лидерът на партията Джеръми Корбин не подкрепя на този етап призивите за референдум с опция за оставане в ЕС.

Лидерът на партията Джеръми Корбин омаловажи разногласията в ръководството, след като един от главните му съветници обяви, че напуска. На започналия днес партиен конгрес бяха направени щедри обещания особено в сферата на здравеопазването и образованието, ако лейбъристите спечелят следващите избори, които те смятат, че ще се проведат много скоро. 

Големият проблем обаче си остава Брекзит, защото Джеръми Корбин все още не е готов да застане твърдо зад идеята да подкрепи оставане в ЕС чрез нов референдум. Официалната линия на партията е запазване на неутралитет по време на изборите, като при положение че ги спечели, да договори нова сделка за Брекзит до три месеца, защото все пак трябва да се зачете волята на народа от референдума, и едва след това тази сделка да бъде одобрена на референдум, с вариант за оставане в ЕС. Това обаче не се харесва на тези, които смятат, че партията безусловно трябва да бъде на позиции за оставане в ЕС. Сред тях е и кметът на Лондон Садик Хан. 

Междувременно външният министър Доминик Рааб заяви, че правителството ще се съобрази с решението на Върховния съд по законността на разпускането на парламента от премиера Борис Джонсън, което трябва да бъде обявено в началото на следващата седмица.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово" Това обяви Василев пред ресорната временна анкетна комисия. Василев обясни, че твърденията за..

публикувано на 24.04.24 в 16:42

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за изграждането му е съдействал и покойният вече патриарх Неофит, който обещал на бобовдолци да го освети..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма значение кой е човекът, срещу когото е подаден сигнал.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на..

публикувано на 24.04.24 в 16:27
Областният управител на Русе Данаил Ковачев

Областният управител на Русе е подал жалба за злоупотреба с държавни средства

Жалба до Административния съд и сигнал до премиера и министъра на финансите за злоупотреба с държавни средства е подал областният управител на Русе Данаил Ковачев.  Става дума за буферен паркинг в района на Дунав мост, за който държавата отпусна 3 милиона лева на Община Русе.  За проблемите около изграждането на паркингите в района на граничния..

публикувано на 24.04.24 в 16:22

Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"

Митническите служители Георги Господинов и Николай Петков декларираха, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали пунктовете при Капитан Андреево и Лесово.  Двамата служители на агенция "Митници" отговарят на въпроси на депутати от ресорната временна анкетна комисия в парламента.  Господинов заяви, че внезапните..

публикувано на 24.04.24 в 16:20

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е "станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов".  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Това става ясно от съобщение от..

публикувано на 24.04.24 в 16:13