Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загуби на милиони евро и на хиляди туристи в Кипър след фалита на "Томас Кук"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Загуба на приходи в размер на над 200 млн. евро и на близо 250 000 туристи – така се измерва икономическият ефект от фалита на „Томас Кук” върху туристическата индустрия на Кипър, която е водещият отрасъл в икономиката на страната.

Значителните неблагоприятни последици от срива на британската компания и търсенето на възможни решения бяха обсъдени на спешна среща в Министерството на туризма с представители на всички заинтересовани участници в бранша.

„Доста тежък удар за туризма в Кипър”, нарече възникналата ситуация заместник-министърът по туризма Саввас Пердиос.

Очакваните загуби в краткосрочен и в средносрочен план са значителни, защото досега „Томас Кук” е един от основните авиопревозвачи и туроператори с голямо пазарно присъствие на острова. Годишно през него минаваха близо 5-6% от туристическите пристигания. С предлаганите си ваканционни пакети компанията осигуряваше годишно около 250 000 туристи от Великобритания, от скандинавските страни и от Германия, като генерираше приходи от близо 190 млн. евро.

Само задълженията на „Томас Кук” към хотели на острова към този момент са около 50 млн. евро. Те са натрупани през трите пикови месеци на туризма – юли, август и септември. Според Кипърската асоциация на хотелиерите парите няма да бъдат изплатени.

Освен това до края на годината заради фалита на компанията няма да пристигнат още 45 000 туристи, както беше планирано, а местата им трудно ще бъдат компенсирани с резервации в последната минута.

Големите опасения обаче са за активния летен сезон на следващата година, когато Кипър може да се лиши от 250 хиляди туристи, идващи на почивка досега чрез „Томас Кук”.

Има надежда тези огромни загуби да бъдат смекчени, смята заместник-министърът Саввас Пердиос. Той съобщи във вторник, че половината от този поток може да се запази, тъй като се очаква дъщерното дружество на „Томас Кук” в скандинавските страни да бъде спасено и да продължи да оперира, както и евентуално и дружеството в Германия.

Крахът на „Томас Кук” остави на остров Кипър без полети 15 000 пътници, от които 8000 трябваше да летят тази седмица. Днес и утре са насрочени първите 10 полета от двете кипърски летища в Ларнака и в Пафос, с които ще започне тяхното изтегляне.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12