Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца с кохлеарна имплантация показват свои картини

Рисунка на 12-годишната Ирен Йовчева
Снимка: личен архив

До 2-ри октомври може да бъде разгледана изложба с детски рисунки, нарисувани от деца с кохлеарна имплантация. Картините са подредени в градината пред "Кристал" в София. На 16-и  юни 2019-а година се навършиха 20 години от първата кохлеарна имплантация в България. Тя дава шанс на хората със слухови увреждания да чуват богатството от звуци.

"Кохлеарната имплантация или кохлеарната имплантатна система е медицинско изделие, което се ползва при хора с пълна глухота и техническо средство, което подпомага възстановяването на слуха. Така, че потребителите на тези системи да са едни пълноценни граждани", каза Тодор Абаджиев.

Първата интервенция в България е направена през юни 1999 година в УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

"От тогава досега има вече над 700 човека потребители на такива системи. Като това са деца от 1-годишна възраст до възрастни. Мисля, че най-възрастният е около 65 години".

Целта на кампанията „20 години кохлеарна имплантация в България - надежда, превърната в реалност” е да покаже, че децата с кохлеарна имплантация имат талант.

В кохлеарната имплантация са обвързани много специалисти, обясни Тодор Абаджиев:

"Наистина родителите на такива деца са доста амбициозни и искат най-доброто от своите деца".

Здравната каса поема разходите за кохлеарните имплантации

"Когато е установено при едно дето, че то има слухов проблем, веднага след раждането или малко след това, поставянето на такава кохлеарна имплантатна система е най-добре да стане около 1-годишна възраст и съответно тези деца наистина имат много добри резултати, тъй като при тях някак си процесът върви естествено".

Трудностите, които срещат родителите и пациентите

"Поддръжката след това, защото наистина това е едно техническо средство. Поддръжката след изтичане на гаранционния срок и обезпечаването с батерии, тъй като те сами трябва да си го купуват, а наистина е сравнително голям разход това за семействата", допълни Тодор Абаджиев. 

12-годишната Ирен Йовчева спечели първа награда в националния конкурс за детска картина "Звуците на живота“. Нейни рисунки са представени в изложбата в градината пред "Кристал" в София.

"Смисълът на самата картина "Мама, татко и аз" беше, че нашето семейство, въпреки всички трудности, е много сплотено и винаги, когато имаме проблем и трябва да се открие отговор, винаги преди да кажем решението си, го споделяме с всички членове и откриваме нужния отговор", каза в предаването "Закуска на тревата" Ирен Йовчева.

Посланието на Ирен Йовчева към всички родители, чиито деца имат увреден слух

"Бих казала, че въпреки всички трудности да не скланят глава пред трудността, ами по-скоро да си вдигнат главата и да вярват в себе си и още повече да вярват в своето дете, че въпреки всичко, което то преживява, то ще се оправи, ще се възстанови чрез всичките нужни действия след това. То ще бъде оправено и животът му ще продължи нормално". 

Повече можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38