Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е представила оферта за южнокорейска инвестиция в завод на "Хюндай"

Снимка: Пресцентър на МС

Южнокорейска инвестиция за милиард и половина долара и оферта към Хюндай за партньорство в производството на електроавтомобили - това е резултатът от първия ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея. От Сеул предава Тоня Димитрова.

Посещението на Бойко Борисов в Южна Корея започна с полагане на венец в памет на жертвите на борбата за корейска независимост. След това българската делегация представи в научноизследователския център Хюндай възможностите в България.

„Ние дойдохме, дадохме си нашите оферти. Те бяха в България, ние – тук… Ако взаимно се харесаме и ако е взаимноизгодно... Ние и сега правим много неща с „Хюндай“ в България. Продължаващите ни с „Фолксваген“  преговори са се чули навсякъде в света….

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че веднага след посещението ще бъде осъществен контакт с европейската централа на Хюндай, а бордът на компанията ще реши дали да започне сътрудничество с нашата страна.

„Тук не говорим за автомобили с бензинов или дизелов двигател, говорим за електрически, автономни автомобили.

Най-сериозен интерес южнокорейците имат към производството на батерии у нас, заяви Борисов, а Караниколов поясни за какъв проект става дума.

„В момента в България е една компания, няма да й споменавам името, тя е различна от Хюндай, голяма южнокорейска фирма е - те проучват България и още две държави за инвестиция за над милиард и половина евро.

Според икономическия министър преговорите с Хюндай не целят да създадат конкуренция с германския автомобилен гигант Фолксваген, с който продължават преговорите за завод  нас.

„По никакъв начин - Фолксваген търсят къде да реализират бензинови и дизелови двигатели,. А това, за което говоря за батериите, не е с Хюндай, а с Хюндай сега се срещнахме за първи път“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък води преговори за завод за сглобяване на изтребители Т-50, съвместно производство на Южна Корея за американската компания "Локхийд Мартин", обясни Борисов.

"В момента Каракачанов е там, разговаря. След като техният премиер беше, помните, три дни в България, мисля, че доста се е увеличил стокооборотът между двете държави."

Най-силен интерес южнокорейците имат към батериите, туризма и минералните извори, заяви Бойко Борисов.

Посещението на премиера започна с полагането на венец пред мемориала на загиналите корейски граждани в корейската и виетнамската войни, а в световното седалище на таекуондо премиерът беше удостоен с най-високия девети дан. За да го заслужи, Бойко Борисов счупи с ръка дъска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тейлър Суифт

Младежът, планирал нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, е с корени от РСМ

19-годишен австриец, заподозрян в терористична дейност, е предприел конкретни стъпки за планиране на нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, а при претърсването на жилището му са открити химически вещества, предаде Франс прес като цитира генералния директор по обществена сигурност на Австрия - Франц Руф.  Заплахата, довела до отмяна на концерти на..

публикувано на 08.08.24 в 14:31
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:24
Игор Марковски

Игор Марковски: В парламента няма средно и високо ниво, има само ниско

В парламента ни няма никакво средно и високо ниво, има само ниско. Чудя се понякога това зло ли е или добро. И в крайна сметка какво сме избрали, дали ези или тура, никой не знае. Това коментира продуцентът на „Пеещи артисти“ Игор Марковски в интервю пред БНР. В ефира на БНР премиерно прозвуча и новата песен от проекта – „Ези--тура“,..

публикувано на 08.08.24 в 14:13

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско ще зарадва слушателите тази вечер. Кети Тренчева, кореспондент на БНР в Благоевград, ще бъде водещ на предавенето.  Заедно с нея надникваме зад сцената на Банско джаз фест. "Няма да пренебрегнем най-мащабното културно събитие в България, а може би и на Балканите през лятото.  Ще..

публикувано на 08.08.24 в 14:10

Близо 10 дка иглолистна гора изгоряха край с. Барутин

Близо 10 дка. иглолистна гора е унищожена при пожар край доспатското село Барутин. Два испански самолета се включиха в гасенето на пожара с вода от яз. "Доспат", съобщиха от кметството в Барутин. Два противопожарни екипа от Доспат и Девин, служители на Държавното горско стопанство и много доброволци са участвали в гасенето на пожара тази нощ..

публикувано на 08.08.24 в 13:49

Полицията в Северна Гърция с допълнителни мерки за сигурността на гражданите

Гръцката полиция взема допълнителни мерки по защита сигурността на гражданите в районите на Северна Гърция. Откриват и полицейска школа в Ксанти. Вземат се мерки по увеличаване на сигурността в северната част на страната и спиране на престъпността на региона, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис от Ксанти. По..

публикувано на 08.08.24 в 13:35

Адвокатът на майката, осъдила "Шейново": Обезщетението от 70 000 лв. е твърде ниско

Адвокатът на Севда Михайлова – майката, която осъди болница "Шейново" за 70 000 лева – Тодор Мангъров, обмисля да обжалва решението на Софийския градски съд. "Това обезщетение от 70 000 лева е твърде ниско и не покрива щетите на майката", обясни юристът. Сагата с разменените бебета: "Шейново" осъдена да плати 70 000 лв. обезщетение на..

публикувано на 08.08.24 в 13:35