Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланици от над 20 държави на откриването на Епископската базилика на Филипопол

Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Посланици на над 20 държави у нас са поканени от Фондация "Америка за България" и Община Пловдив на предпремиерното откриване на Епископската базилика на Филипопол.

Ще бъдат представени реставрираните над 2 хил. квадратни метра мозайки от IV-VI век. Със специална церемония ще бъде отдадена почит към тленните останки на местни жители, открити в средновековния некропол, който се е развил върху руините на Базиликата през X-XIV век.

Ще се състои и посвещаване на стената на толерантността, на която посланици и официални лица от 23 държави са оставили послания в духа на общите ни ценности за приятелство и разбирателство.

Довършителните дейности  по уникалния културно-исторически обект ще продължат и в следващите седмици.

Припомняме, че проектирането и строителството на сградата се финансира от Фондация „Америка за България“. Площадът и техническата инфраструктура се изграждат със средства на Община Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Бюджетната комисия в НС прие на първо четене забраната за реклама на хазартни игри

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС. На заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Партия КОД на Петър Москов, бившият главен секретар на СДС Иван Сотиров, Български демократичен форум, Движение "Демократично действие", Консервативна България, Българска нова демокрация и НДСВ са част от лицата и партиите, които влизат в политическата коалиция "Синя България". Днес от коалицията посочиха част от идеите си, катто и причината..

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34