Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Стефанова: Ситуацията около БНР е публична и ясна, но не съвсем прозрачна

Мария Стефанова
Снимка: БГНЕС

„Решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще бъде важно от гледна точка на налагане на наказания заради нарушенията в Българското национално радио. Регулаторът трябва засегне и въпроса за оставката на генералния директор. Според сега действащия Закон за радиото и телевизията това ще е трудно, но не е невъзможно“. Това каза пред БНР Мария Стефанова, бивш председател на СЕМ.

Тя изрази надежда, че Съветът ще приложи закона въпреки неговото несъвършенство:

„Надявам се, че те твърдо и последователно ще го четат. Не е без значение и разговорът с генералния директор“.

В предаването „Нещо повече“ Стефанова каза още:

„Проверката на Сметната палата за финансовото управление на БНР може би най-сетне ще повдигне завесата на това как се разходват средствата в Радиото. Законът за радиото и телевизията е от 1998 година и не действа в една много съществена своя част - финансирането на обществените медии“.

По думите на Мария Стефанова обществото реагира адекватно на всичко, което се случва с посегателството върху свободата на изразяване на журналистите: 

„Ако имаме солидарност от всички страни, то в най-кратки срокове кризата трябва да остане в историята“.

Стефанова смята, че ситуацията около БНР е публична и ясна, но не съвсем прозрачна.

Интервюто с Мария Стефанова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.