Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Евроинтеграцията е двупосочна улица

Договорът за добросъседство със Скопие трябва да бъде изпълнен, както е записано, заяви евродепутатът

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Следващият месец се очаква Европейският съюз да оповести решението си дали да отправи покана за започване на преговори за членство в Съюза на Република Северна Македония. В подкрепа на това през седмицата се изказа и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която коментира, че е време лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания.

По темата говори и президентът Румен Радев, който заяви, че България последователно подкрепя присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Държавният глава призова за инвестиции на Балканите, а също така за „активно строителство на добросъседските отношения в региона“.

Идната седмица президентът свиква консултативна среща за обсъждане на работата на комисията по спорните исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония и разглеждане на двустранните отношения между София и Скопие.

Пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) заяви, че евроинтеграцията е двупосочна улица – както кандидатите за членство в ЕС трябва да свършат своята работа, така и страните членки трябва да имат готовност и капацитет да присъединят останалите страни от Западните Балкани.

„Тук е големият проблем. ЕС е създаден, за да преодолява след Втората световна война тези огромни рани, нанесени от войните, страданието на милиони хора на нашия континент и никога повече да няма такива конфликти, насилие, омраза. Тук все още има за съжаление какво да се очаква от нашите съседи. Ние винаги сме били последователни в подкрепата ни за еврочленството на Западните Балкани и най-вече на нашите най-близки исторически хора в сегашната Република Северна Македония, на наследниците на македонските българи. Но ние подкрепяме не управляващи или опозиция в тази страна, а пак казвам наследници на македонските българи“, подчерта Ковачев.

И допълни, че и управляващите, и опозицията, а и академичният елит трябва да са наясно, че Договорът за добросъседство трябва да бъде изпълнен, точно както е записано – базирано на историческите факти, на спомените, на мемоарите от съответната епоха, а не на интерпретацията на един или друг режим след това.

Не мога да гадая дали Скопие ще получи покана за начало на преговорите за членство в ЕС и какви ще бъдат условията, защото очаквам, че ще има условности, които трябва да бъдат изпълнени, каза още евродепутатът.

„Добросъседството, преодоляването на разединението, на омразата, на фалшификациите трябва да бъде водещо, за да има успешна евроинтеграция“, изтъкна Андрей Ковачев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.