Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културата винаги е била резлутат от смесване и една голяма част от нея е създадена от емигранти"- Горан Брегович преди трите концерта в България

На 4 октомври във Варна е първият от трите концерта на Горан Брегович, част от турнето „The Best of Goran Bregovic“с прословутия „Оркестър за сватби и погребения“. На 5 октомври същото шоу ще гледат във Велико Търново, а заключителният концерт е в София на 6 октомври. Преди да пристигне в България Горан Брегович даде интервю за предаването „Евробокс“. Разговорът ми със световно известният музикант започна с една от последните му съвместни изяви в сингъла „El Futuro Es Nuestro“ на многократно отличавания с наградата „Грами“пуерторикански рапър Residente. Горан Брегович си спомня:„Residente има наистина много интересна концепция. Мога да го сравня с Чехов. Казвам това, защото подобно на Чехов изследва генетичните корени и действително открива прилики дори с балканите. При това  много пътува по света и работи с музиканти, които са родени на съответните места. Така стигна и до Балканите и ме попита дали искам да направим нещо заедно. За мен беше истинско удоволствие да работя с човек като него. По- късно се срещнахме на концерт в Бразилия, ако не греша и беше наистина много забавно.

Започнахте кариерата си като рок звезда в бивша Югославия, но още с издаването на първия албум с групата „Bijelo Dugme” шокирахте музикалната сцена в родината ви с нестандартната комбинация между хард рок, фолк рок, прогресив рок, ню уейв и щипка джипси музика, типична за Балканите. Днес звучността на The Balkan brass music  продължава да е съществена част от композициите, с които не спирате да изненадвате света. Но какво мислите за регетон музиката, която превзема все повече територии и дори много често е сравнявана с балканската музика.

„Стилът регетон като ритъм наподобява много бавна румба или звученето типично за Балканите. Общото и при двата стила, е че хората могат да танцуват на тази музика „секси“. Не може да си безразличен и да танцуваш и точно това е нещото, което обединява регетонът и балканската музика, те са „секси“.“

Когато прослушах и представях вашия албум „Three Letters from Sarajevo“ останах силно развълнувана от това, колко детайлно познавате трите общности- християнска, мюсюлманска и еврейска, за да ги опишете толкова пълноценно и въздействащо в този албум. Кое беше водещото чувство и на каква идея беше подчинено създаването на албума „Three Letters from Sarajevo“.

„Три писма от Сараево“ започна като един проект. Бях упълномощен от базиликата „Сан Вени“ в Париж да напиша концерт за цигулка и Националния симфоничен оркестър на Франция. Започнах използвайки две метафори от Сараево, защото знаете, че съм от Сараево и това беше моята първа метафора. Казвам това, защото за мен самия Сараево е метафора на нашето време. Днес можем да сме много добри съседи, а утре да стреляме един срещу друг, просто защото сме различни. Това е характерно за целия свят днес, но ние лично видяхме това за първи път през 1992 година в Сараево. След това се появи друга метафора, която породи музиката към първата метафора. Тя беше изпълнена на цигулка. Това е първият инструмент, на който започнах да свиря. Цигулката  изпълнява двете основни насоки- едното е християнското направление, което е свързано с класическата музика. Другото направление е еврейското, което е изразено най- добре от стила  „клейзмер“, отново изсвирено на цигулка, но по напълно различен начин. И накрая дойде ориенталската част, която пак е поверена на цигулката, но по начина, по който мюсюлманите свирят своята музика в Ориента. Всъщност това, което направих беше да напиша концерт за трима цигулари, които станаха представители на трите  изброени традиции и добавих симфоничен оркестър.  Така започна всичко. Впоследствие разбира се написах няколко песни, предназначени за моите любими християнски, еврейски и мюсюлмански изпълнители. На практика албумът представлява проект от две части- първата е с песни и три малки откъса от цигулковата част на концерта. Тази част от проекта беше издадена преди малко повече от една година. Втората част от този проект , която ще съдържа самия цигулков концерт с оркестър ще излезе през пролетта."

Какво ще представите пред българската публика, която ще дойде да ви гледа в три български града- Варна, Велико Търново и София, в началото на октомври. Какво сте заложили в програмата, която озаглавихте „The Best of Goran Bregovic“

"На концертите в тези три града разбира се ще изпълня  всичко от новия ми албум „Три писма от Сараево“ и разбира се някои от неща от филмовата ми музика, както и от операта ми „Кармен с щастлив край“, няколко песни от албума „Шампанско за цигани“. Ще е луда вечер, ако не си малко луд, значи не си нормален. Трябва да умееш да продуцираш не само музика, но също и малко лудост, това е нещото, което най- много ми харесва."

Цялото интервю можете да чуете в приложения аудио файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26