Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юлиана Николова: България трябва да предложи по-атрактивни условия на „Фолксваген“

"Фолксваген" в България - надежди и реалност

Стамен Янев: Имаме надежди заводът да бъде в България

3
Снимка: БГНЕС

Дали правилата за държавна помощ в митническия съюз "Европейски съюз - Турция" принудиха „Фолксваген“ за пети път да отложи решението си за очакваната инвестиция на Балканите - този път за края на октомври. Автомобилният гигант отново не посмя да се произнесе окончателно, обяснявайки, че са му необходими още анализи и събиране на информация. ЕП също разкритикува концерна за водените разговори.

Дългосрочното отлагане на решението на „Фолксваген“ за инвестицията, която все по-упорито се свързва с Турция, едва ли е случайно. Според източници на „Хоризонт“ то може би означава резерви от страна на компанията заради съществуващия митнически съюз между ЕС и Турция, който задължава страните да съблюдават правилата, валидни за страните-членки на еврообщността. Така турските държавни протекции, с които страната се опитва да спечели инвестицията, се оказва под въпрос и могат да породят санкции, твърдят експерти.

Според Юлиана Николова - директор на "Портал Европа" и експерт - участник в преговорите за България по този вид споразумения, има и чисто прагматични причини, които изискват от ръководството на компанията още размисъл и оглед на възможностите в Източна Европа. Тя смята, че промяната в данъчната политика и общата политическа нестабилност разколебават „Фолксваген“ за Турция:

„Политическата нестабилност и това, че ЕС прави крачка назад в отношенията си с Турция – по скоро това е по-силният аргумент, отколкото аргумента с неправомерната държавна помощ, защото тя в един или друг смисъл може да бъде оправдана, може да се направят крачки тя да бъде доказана, че е необходима и че не нарушава правилата на вътрешния пазар. България не бива да разчита на слабости, които предлага турската страна, а трябва да намери начин да предложи по-добри условия, които да са по-атрактивни за „Фолксваген“, отколкото Турция“.

Компанията обаче трябва да вземе решение до края на октомври, каза още Николова в предаването „12+3“.

Докато няма подписано споразумение, има надежда

Имаме надежди заводът да бъде в България, каза от своя страна Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестициите. 

„Нашето действие по привличането на „Фолксваген“ не се крепи само на надежди, а на това, което българското правителство предлага като цяло – икономическа, политическа, финансова стабилност, възможности за развитие на бизнеса, добра инфраструктура, квалифицирани работни кадри. Докато няма подписано споразумение, ние трябва да правим всичко необходимо, за да се поздравим с успех. Ние сме дали всичко, което е допустимо спрямо европейските правила, свързани с държавна помощ, така че да привлечем „Фолксваген“. Направихме максимума. Ще мислим и други варианти, така че да предложим още по-атрактивни условия“, обясни той пред "Хоризонт".

„Нашата амбиция в голяма степен е не само да предложим възможност за „Фолксваген“ да инвестира в България в своето традиционно производство, но и да надгради и да посрещне предизвикателствата на новите технологии и това, че в голяма степен „Фолксваген“ има инвестиционен план за развитие в сферата на електрическите автомобили“, каза Стамен Янев. 

Към настоящия момент има над 28 сертифицирани проекта на обща стойност приблизително 1 млрд. лв. с потенциал да разкрият нови 3000 работни места, подчерта още той. По думите му основен приоритет е да се инвестира в производство, образование и дигитализиране на икономиката. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия