Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денонощна библиотека се открива в Студентския град в София

2
Денонощна библиотека StudyHub в Студентски град в София
Снимка: Спас Крайнин

Първата денонощна библиотека в София StudyHub отваря врати в Студентския град на 1-ви октомври - в деня на откриването на академичната година. Идеята на създателите е това да е едновременно споделено пространство за учене и модерна денонощна библиотека. 

Преди две години започват усилията по този проект. Библиотеката е по идея на Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова. Освен рафтовете с книги, има компютри, места за отдих и провеждане на семинари. Библиотеката Studyhub се намира на улица „Академик Жак Натан“ № 10 в Студентския град.

„В началото се свързахме с университетите, но там не се получиха нещата да вземем място, затова решихме да вземем частен имот, като много хора се включиха с това да ни помогнат, както със сглобяването, така и с боядисването на помещението, с изрисуването му. Бяхме направили акция един ден, в която около 12-13 човека взеха участие и в момента стените ни са украсени с тяхното творчество“, разказа Цветомира Гяурова.

Достъпът е чрез абонаментна карта

Картата за достъп се купува, като може да бъде еднодневна, месечна – дневна (08-17 ч.), нощна (17-08 ч.) и денонощна, както и семестриална.

„След това можеш по всяко време да дойдеш и да седнеш и да учиш, няма нужда в този момент да има някой на рецепция. Да, ще има от 9 до 18 часа човек, от когото можеш да си закупиш тази карта, но през другото време достъпът с нея е свободен“, обясни Цветомира Гяурова.

С приходите от закупените карти и събитията, които ще се организират, се плаща наемът на помещението.

„Ще има всякакви събития, даже вече имаме запазени няколко дати за след първи октомври, откриването днес. Първото ни събитие беше миналият петък, като тогава беше представянето на нова, която е свързана точно със Студентския град“, каза Цветомира Гяурова.

Първите посетители 

Първите посетители пристигнаха тази сутрин, но интерес има още от преди месец и половина, когато преди началото на академичната година са пуснати в продажба картите.

„Имаме над 15 закупени такива, така че се надяваме сега вече и след началото да се увеличи още интереса от студентите“, каза Мартина Георгиева.

Каква литература ще може да се ползва?

"Относно книгите, в момента, тъй като бяхме направили акция, която все още тече, за събиране на всякакъв вид литература - както академична, така и художествена, в момента имаме над 350 заглавия в библиотеката. Относно дигитализацията, това  вече е бъдещ проект, който ще развиваме след като отворим днес. Относно това дали е било трудно - да, беше трудно, няма как да се отрече. Това е проект, който е вече на почти две години и минахме през много неща, но честно казано екипът, който се събрахме, през цялото време бяхме мотивирани да го направим", обясни Цветомира Гяурова.

StudyHub е с денонощен достъп и без почивен ден, с адаптирана среда за хора в неравностойно положение и с постоянно дистанционно видеонаблюдение за сигурност. 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10