Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър призова турския кораб „Явуз“ да прекрати сондажите

Кипър призова турския сондажен кораб „Явуз” незабавно да прекрати незаконните си дейности в блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона. Турция предприе вчера нова провокация, като обяви проучване за газ и навлезе в лицензиран от Никозия блок югозападно от острова.

С изявление тази сутрин правителството на Кипър призовава Турция незабавно да прекрати незаконната си дейност и да изтегли всички свои сондажни и сеизмологични кораби от кипърската изключителна икономическа зона. То категорично осъжда намерението на Анкара да проведе по-нататъшно сондиране в рамките на офшорната зона на страната, което представлява „изключително сериозна ескалация на продължаващото нарушение на Турция на суверенните права на Кипър”.

„Република Кипър е решена да защитава законните си права, като засили усилията си на правно, политическо и дипломатическо равнище, като се възползва от всички възможности, които се предлагат, по-специално в рамките на Европейския съюз”, се казва в изявлението на правителството.

Издадено бе и навигационно съобщение /навтекс/ за отмяна на незаконно издаденото по-рано навигационно съобщение от Турция, с което тя блокира район от кипърската изключителна икономическа зона за новите сондажни дейности. С него Кипър предупреждава всички лица и компании, които работят или предоставят услуги на „Явуз”, че нарушават международното право и извършват тежко престъпление съгласно законите на Република Кипър и че срещу тях ще бъде издадена международна заповед за арест.

Турският сондажен кораб „Явуз” пристигна в четвъртък вечерта около 20.00 ч. в блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона, на юг от острова, и започна процедури за стабилизация в северозападната му част, която според Турция попада в нейния континентален шелф. Участъкът за новото незаконно сондиране се намира на около 250 километра от турския бряг и на около 80 километра южно от брега на острова.

От началото на енергийната програма на Кипър през 2011 г. това е първото навлизане на Турция в лицензиран от правителството на Кипър район. Преди две седмици правителството в Никозия издаде лиценз за газови проучвания в блок 7 на консорциум от френския и италианския енергийни гиганти „Тотал” и „Ени”. Според предварителната програма се очаква те да започнат проучвателен сондаж в него през първото тримесечие на 2020 г.

Новото нарушение на суверенните права на Кипър и ескалацията на напрежението са в дневния ред на заседанието на Националния съвет на Кипър, в който участват лидерите на всички парламентарно представени партии, което се провежда днес при президента Никос Анастасиадис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Карта, предоставена от Министерството на енергетиката на Кипър, с всички издадени досега лицензи.

Ново напрежение заради турските газови сондажи край Кипър

Сериозна ескалация на напрежението заради газовите сондажи край Кипър започна днес с ново нарушение от Турция. Тя изпрати сондажния си кораб „Явуз” за ново проучване не само в кипърската изключителна икономическа зона, но и в блок, лиценз за който..

публикувано на 03.10.19 в 16:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06