Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистите по здравни грижи в Североизточна България раздвоени за протеста

Снимка: БГНЕС

Специалистите по здравни грижи в Североизточна България продължават да настояват за по-високи заплати. Не всички обаче подкрепиха днешния синдикален протест в София

Медицинските специалисти от Шуменската болница нямат представители на протеста в София, съобщи сестра Антония Тодорова, и поясни:

"За нас синдикатите нямат ясна позиция и визия относно нашите искания, а именно - достойни условия на труд и работна заплата и премахване на търговските дружества в здравеопазването".

В Силистренската болница са раздвоени спрямо днешния протест, каза главната сестра Мариана Маринова:

"Много голяма част от тях подкрепят исканията, които се организираха още през месец февруари и март във фейсбук групите. Това, което в момента КНСБ организира с нашата съсловна организация, са искания предимно за спазване на КТД като задължително условие - нещо, което на този етап, мисля, че по този начин, както е структурирана системата, няма как да се случи".

Представители на всички Търговищки лечебни заведения са на митинга в София, съобщи главната сестра Татяна Петрова. Според нея обаче трябва да се промени методиката на заплащане в системата:

"Да, подкрепяме на 100% всички и искаме заплащане, но на базата на какво това заплащане да се направи? Ключовият момент тук е остойностяване на дейностите по здравни грижи".

По-голямата част от акушерите и медицинските сестри в Пазарджик също не се включиха в протеста, организиран от КНСБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повечето медицинските сестри в Пазарджик няма да подкрепят националния протест

По-голямата част от акушерите и медицинските сестри в Пазарджик няма да участват в днешния протест в столицата. Това казаха за "Хоризонт" Благовеста Костова от Алианса на българските акушерки и Димитрия Димитрова, член на УС на Асоциацията на българските..

публикувано на 07.10.19 в 11:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39