Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент се разпуска до 14 октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент беше разпуснат тази вечер до следващия понеделник преди речта на кралицата, с която ще бъде оповестена законодателната програма на правителството и ще започне новата парламентарна сесия.

Само преди две седмици Върховният съд на страната постанови, че предишният опит на правителството за разпускане на парламента е бил незаконен.

Председателят на съда лейди Хейл заяви, че с разпускането на парламента за пет седмици в такъв важен момент за страната в светлината на Брекзит Борис Джонсън е възпрял депутатите да изпълняват конституционните си функции без разумно основание за това. Сега случаят е по-различен, защото става дума за рутинно разпускане на парламента само за няколко дни преди речта на кралицата, насрочена за 14 октомври.

Парламентът беше разпуснат с традиционната церемония без сцени както при предишното разпускане на 9 септември. Така се сложи край на най-дългата парламентарна сесия в историята на Обединеното кралство, продължила 839 календарни дни.

По-рано от Даунинг стрийт обявиха, че преговорите са пред провал, заради неотстъпчивостта на ЕС и че в телефонен разговор с премиера Борис Джонсън германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че сделка е невъзможна, ако Северна Ирландия не остане в митническия съюз.

От Брюксел отговориха, че продължават да се стремят към сделка и че има по-важни неща от „играта на обвинения“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и британският премиер Борис Джонсън.

Няма напредък в преговорите за Брекзит със сделка

Дни преди датата за Брекзит - 31 октомври, няма напредък в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС със сделка. Това констатира председателят на Европейския парламент Давид Сасоли след разговор снощи в Лондон с британския премиер Борис Джонсън...

публикувано на 09.10.19 в 00:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Върховния съд на Бразилия

Бразилският върховен съд ще заседава по казуса "Екс"

Петчленен състав на бразилския Върховен съд ще заседава утре във връзка с решението на върховния съдия Алешандри ди Мораеш да нареди блокиране на социалната мрежа "Екс" в Бразилия, предаде "Ройтерс". Мораеш, когото собственикът на "Екс" Илон Мъск..

публикувано на 02.09.24 в 08:36
Явор Дачков

Явор Дачков: Проблемът на ДПС – Доган е, че отгледаха бухалка и я нарекоха "феномен"

Въобще не е ясно като какви ще се явят на изборите някои от основните играчи – БСП, ДПС, ПП-ДБ, и кои нови играчи ще прескочат четирипроцентовата бариера. Това каза пред БНР журналистът и създател на сайта "Гласове" Явор Дачков. По-вероятно е..

публикувано на 02.09.24 в 08:28
Народният представител Валентин Тончев с привърженици на Ахмед Доган пред сградата на ЦИК в София - 2 септември 2024

Двете ДПС-та в напрегнато очакване пред ЦИК

Напрегнато е очакването пред вратите на Народното събрание, водещи към мястото, на което членове на ЦИК ще приемат документи на партиите, искащи да се регистрират за участие в поредните предсрочни парламентарни избори. Двете крила на привърженици - едните,..

публикувано на 02.09.24 в 08:26
Димитър Главчев

Премиерът проведе разговор с министъра на вътрешните работи във връзка с изборите

Министър-председателят Димитър Главчев проведе разговор с министъра на вътрешните работи Атанас Илков във връзка със започналия процес по подготовка на изборите, които предстои да се проведат на 27 октомври, съобщи пресцентърът на МС.  Премиерът беше..

публикувано на 02.09.24 в 08:19

ВиК холдингът готви единна методология за анализ на загубите на вода

ВиК холдингът подготвя единна методология за анализ на загубите на вода . Целта е да се идентифицират критичните участъци с големи загуби. Това съобщи в интервю за БНР Атанас Бояджиев, който е член на холдинга. Тома Белев: Половината от..

публикувано на 02.09.24 в 07:56

Украйна отблъсна руско нападение срещу столицата Киев

Рано тази сутрин в украинската столица Киев са се чули няколко силни експлозии. При вчерашните удари на Русия срещу североизточния град Харков бяха ранени над 40 души. Части на противовъздушната отбрана на Украйна са участвали в отблъскването на руска..

публикувано на 02.09.24 в 07:52
Иван Ченчев

Иван Ченчев: БСП ще преодолее клетници като Зафиров, Гуцанов и Вигенин

"Имаме си работа с обикновени реваншисти и хора, които са комплексирани ." Това заяви пред БНР Иван Ченчев, когото Националният съвет на БСП изключи от партията съвместно с досегашния лидер Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Крум Дончев...

публикувано на 02.09.24 в 07:40