Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти нахлуха в парламента на Еквадор

Демонстранти нахлуват в сградата на Конгреса в Кито.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстранти нахлуха в Конгреса на Еквадор в ескалация на протестите след увеличението на цените на горивата от правителството на президента Ленин Морено, предаде АФП.

Протестиращите, мнозина от тях от коренното индианско население със сопи и камшици, пробиха кордона около сградата на парламента. Те проникнаха в зала, окупираха подиума, но бързо бяха изтласкани от силите за сигурност.

След станалото Морено нареди да има комендантски час през нощта, за да бъдат защитени обществените сгради.

Пред Конгреса се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Това стана докато хиляди демонстранти се събират в столицата Кито за голям протест срещу поскъпването на горивата, насрочен за по-късно днес.

Предишният опит за щурм на парламента бе в понеделник.

Морено, който миналата седмица обяви извънредно положение заради протестите в цялата страна, премести правителството в крайбрежния град Гуаякил.

Спад в производството на петрол с една трета

Няколкото дни на протести срещу поскъпването на горивата намалиха с една трета производството на петрол в южноамериканската страна. Това стана заради превземането на три петролни инсталации в Амазония, съобщи енергийното министерство.

В резултат производството на държавната „Петроамазонас“, която обикновено произвежда 531 000 барела дневно, пада с до 165 000 барела дневно.

Извънредното положение не успя на спре похода на демонстранти от коренното население, които постоянно влизаха в сблъсъци със силите за сигурност при маршовете си към столицата от цялата страна.

Във вторник президентът Морено се опита да предотврати планирания за днес голям протест, като предложи разговори с „нашите братя от коренното население“. Той добави, че приходите от премахването на енергийните субсидии ще бъдат похарчени „за най-бедните“.

ООН и католическата църква предложиха да посредничат в кризата, обяви правителството, приветствайки офертата.

Обвинения в опит за преврат

Морено обвини предшественика си и бивш съюзник Рафаел Кореа, че заедно с президента на Венецуела Николас Мадуро „опитват държавен преврат“.

Мадуро нарече обвиненията „абсурдни“.

Но обвиненията на Морено бяха подкрепени от 7 латиноамерикански страни, които осъдиха усилията на Мадуро и съюзниците му да „дестабилизират“ Еквадор.

„Правителствата на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Салвадор, Гватемала, Перу и Парагвай категорично отхвърлят всякакви опити за дестабилизиране на легитимни демократични режими и силно подкрепят предприетите действия“ от президента Морено, се казва в общата им декларация.

Тези 7 държави се управляват от десни правителства, които смятат, че администрацията на умерения социалист Морено е важен регионален съюзник срещу Венецуела.

Междувременно Кореа – президент в периода 2007-2017 г., призова за предсрочни избори, мотивирайки се със „сериозното социално недоволство“. Той също отрече обвиненията на Морено, че готви преврат.

На протеста в Кито днес се очаква да пристигнат около 20 000 демонстранти от коренното население. Хиляди вече са в столицата, като лагеруват в паркове или са окупирали сгради.

Протестите в страната започнаха, след като на 3 октомври влезе в сила поскъпване на горивата със 120%.

Досега при тях загина един цивилен, 77 души бяха ранени, а общо 477 – задържани.

Морено отмени субсидиите за горивата, като част от споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), за да получи страната заем въпреки големия си публичен дълг. Субсидиите костваха $1,3 млрд. годишно на правителството.

Подписаното през март споразумение с МВФ позволява на Еквадор кредит от $4,2 млрд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството на Еквадор напусна столицата заради протести

Президентът на Еквадор временно премести дейността на правителството от столицата Кито в пристанищния град Гуаякил заради протести, предизвикани от увеличение на цените на горивата, предаде Би Би Си. В телевизионно обръщение президентът Ленин..

обновено на 08.10.19 в 16:54
Ленин Морено

Извънредно положение е въведено в Еквадор

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви извънредно положение в цялата страна, парализирана от стачки и блокади заради повишаването на цените на горивата с над 100 процента, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Невижданите от 2007 г...

публикувано на 04.10.19 в 09:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки...

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София -град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за..

публикувано на 26.04.24 в 14:18

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени...

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52