Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството даде „зелена светлина“ на Скопие и Тирана за преговори за членство в ЕС

| обновено на 09.10.19 в 12:40
Министърът на външните работи Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

България е съгласна Северна Македония и Албания да получат покана за начало на преговори за членство в Европейският съюз. Страната ни обаче ще подкрепи преговорната рамка на Скопие, само ако югозападната ни съседка изпълни критериите за добросъседство и спази условията, свързани с изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това стана ясно от думите на вицепремиера Екатерина Захариева, след като правителството одобри позиция на страната ни преди срещата на върха на Европейския съюз на 17-и октомври. 

Скопие да спре с политиката си на претенции за признаване на така наречено "македонско малцинство" в България. Това е едно от условията на София, за да подкрепи реално начало на преговори за еврочленството на югозападната ни съседка.

„Република Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на тъй наречено „македонско малцинство“ в България. Трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското си самосъзнание. Трябва да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи, сгради, на текстове, насаждащи открита омраза към България“, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Смесената експертна комисия по исторически и образователни въпроси да постигне конкретни резултати за важните личности и събития за общата ни история. Сред тях: Гоце Делчев, Даме Груев, Илинденско-Преображенското въстание и Кресненско-Разложкото въстание. "Историята не може да бъде компромис", подчерта вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото скоростта на преговорите за еврочленство зависи изцяло от политическата воля на Скопие: 

"Да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха последните две години".

София настоява и за ясен график от Скопие за промяна на учебните материали по история, литература и география:

"Не може да продължава в учебниците им да се пише за българския окупатор".

С позицията си София напомня, че започването на преговори не е гаранция за членство в Европейския съюз: 

"България казва "да" на играч с жълт картон да продължи да участва в срещата, но реферът България държи червения картон", категоричен бе Каракачанов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев за Северна Македония: Задачата на политиците е да сближават позициите в трудни моменти

Президентът Румен Радев коментира днес темата за подкрепата на България за започването на преговори за приемане на Северна Македония в ЕС. Той заяви, че идеологиите и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа. Според..

публикувано на 09.10.19 в 11:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59