Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Раймонд Детрез: Отношенията между София и Скопие никога не са били толкова добри

„Може да се поставят някакви условия за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но аз имам проблем с тези условя, свързани със спорните исторически личности и събития. Работа на историци, а не на политици, е да се занимават с това. Такива спорове не бива да влияят на отношенията между държавите. Не бива историците да служат на политиката, а политиците да злоупотребяват с историците“. Това каза за БНР проф. Раймод Детрез, преподавател по „Източноевропейска история“ и „История на Балканите“ в университета в Гент, Белгия.

Ученият изтъкна, че отношенията между София и Скопие никога не са били толкова добри.

„Нека историците да спорят, да пишат, да изследват, но това да не влияе на отношенията между държавите“, подчерта проф. Детрез в предаването „12+3“.

В Европа хората не знаят за личността на Самуил и на Гоце Делчев и споровете от този тип „потвърждават тези предразсъдъци, които съществуват на Запад спрямо балканските народи, че са кавгаджийски народи, които вечно създават проблеми и вечно нещо пречат на европейската идея“.

Съветът на проф. Раймод Детрез е въпросите да се решават чрез сближаване на народите, а не по дипломатически път:

„Сега могат да се променят учебниците, но журналистите в Македония все пак са свободни да пишат каквото искат и могат да влияят на общественото мнение, колкото искат, така че проблемът не се решава по този начин… Нека влезе Северна Македония в ЕС, да се сближават българите и хората в Северна Македония, да се запознаят с историята един друг и така тези неща ще се изживеят просто“.

На 17-и октомври се очаква лидерите на ЕС да дадат зелена светлина за преговори на Скопие и на Тирана за присъединяване към ЕС. Тогава България трябва да избере дали да отстоява заетата днес позиция, или „да пречи“:

„Но тогава тя се поставя в позицията на Гърция дълги години, през които направо в Европа се смяташе, че гръцката позиция е смешна и неразбираема“.

Интервюто с проф. Раймод Детрез можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.