Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румян Русинов: Има опит за дискредитиране на протестантските църкви в ромските махали

Румян Русинов
Снимка: БГНЕС

„Хипотезата, че зад събитията в училищата в Пазарджик и Сливен има режисура е много убедителна“. Това каза за БНР политологът Румян Русинов, който в продължение на години се занимаваше с образование и интеграция на ромската общност.

„Какво се цели, мисля, че е повече от ясно - имаме предизборна обстановка, някой е сложил въдиците и мъти водата, за да хване риба. Имаме Сливен, където преди четири години на изборите много малък брой гласове реши кой ще бъде кмет, така че това, дали ще гласуват ромите и колко няма да гласуват, е много важно…“.

„Хубавото в цялата ситуация е, че децата вече тръгват на училище и станалото по-скоро няма да се отрази върху учебния процес“, изтъкна Русинов в предаването „12+3“ по „Хоризонт“:

„Очертаха се няколко интересни извода. Първо, напук на цялата масирана кампания, че ромите са незаинтересовани към образованието, че не пращат децата си на училище се оказа, че ромите пращат децата си на училище. Видяхме по телевизиите огромни маси от хора. Значи не са верни тези твърдения, а някой пак има интерес да обрисува ромите по този начин... Очевидно е, че ромите нямат доверие на институциите, точно заради тази очерняща, дискредитираща кампания спрямо тях... Очевидно има и опит да се дискредитират протестантските църкви“.

Румян Русинов обясни, че ромската общност няма политическо представителство и църквите са почти единствените институции на терен, които говорят с хората и са някаква социална и духовна опора.

„Има опит за овладяване на тази последна неовладяна територия, защото, нека да не се заблуждаваме, пасторите и църквите имат реална легитимност. За тях всяка седмица „гласуват“ хората, хората им вярват. Има политически попълзновения, опити те да бъдат овладени и насочени в някаква посока…“.

„Фалшивите новини обикновено не идват отдолу, а отгоре. В този смисъл, по-скоро не вярвам, че ще се стигне до режисьорите“, обобщи Русинов.

Интервюто с Румян Русинов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.