Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебният състав, освободил предсрочно Полфрийман, нарече "произвол" задържането му в Бусманци

Джок Полфрийман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдебният състав, освободил предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, нарече "произвол" задържането му в Бусманци, само на основание изчакване решението на Върховния касационен съд по искането на главния прокурор за възобновяване на делото.

Три седмици, след като уважиха молбата на Полфрийман да излезе на свобода шест години и половина преди края на 20-годишната присъда за убийството на Андрей Монов, Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева напомнят, че актът им подлежи на незабавно изпълнение и искането на главния прокурор не променя този факт.

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", пишат Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джок Полфрийман

Полфрийман ще получи австралийския си паспорт след делото

Джок Полфрийман вече има издаден австралийски паспорт, но той няма да му бъде връчен преди приключването на съдебния казус около предсрочното му освобождаване. Това е заявил временният посланик на Австралия в Атина Джон Филип на среща с българският..

обновено на 08.10.19 в 17:30
Джок Полфрийман

До два месеца ВКС решава по делото "Полфрийман"

До два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който бе пуснат от затвора с решение на..

обновено на 07.10.19 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време...

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната..

публикувано на 23.04.24 в 14:48