Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВСС поискаха министър Кирилов да съдейства за видеоконферетни връзки в съдилищата

Снимка: БГНЕС

След отпадането на съкратеното следствие за умишлени убийства ще се увеличат разходите по тези дела - за това предупреди членът на Висшия съдебен съвет Севдалин Мавров. В присъствието на правосъдния министър Данаил Кирилов съдебните кадровици изслушаха информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 31 август 2019 година.

Оскъпяването на делата за тежки умишлени убийства, когато те се разглеждат по общия ред, беше част от дебата „за“ или „против“  редуциране на кръга от престъпления, при които да се получава по-леко наказание при признаване на вина.

Изваждането на най-тежкото престъпление срещу личността от съкратеното следствие, депутатите мотивираха с това, че общественото усещане за справедливост е по-важно от цената и продължителността на съдебния процес.

Севдалин Мавров, който дойде във Висшия съдебен съвет от Върховния касационен съд, поиска съдействие от правосъдния министър, ако не за повече пари за вещи лица догодина, то поне за по-бързото въвеждане в съдилищата на видеоконферетните връзки.

„Няма смисъл да плащаме пътни разноски на свидетели и на вещи лица. Това не е свързано само с разноски, а и с тяхното време. Видеоконферентните връзки наистина много ще намалят разходите, ще забързат и производството, което в момента във връзка с приетото за съкратено съдебно следствие, ще се удължи във времето“, каза той.

Даниел Кирилов обеща да съдейства, включително и чрез предложения за законодателни промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР, и постъпила жалба от доскорошния й ръководител Даниела Късовска. "Против" гласуваха председателят на СЕМ Соня..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Росен Желязков

Росен Желязков влезе на "Дондуков" 2 за среща с президента

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. Очаквайте подробности! 

публикувано на 28.03.24 в 12:25

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж е открит мъртъв  при гасене на пожар в жилищен блок в благоевградския квартал "Струмско".  Сигналът за  горящ апартамент на петия етаж  в  жилищна сграда на централната  улица "Броди" е подаден в късния следобед вчера.  Сред потушаването на огъня, екипите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" открили тялото на..

публикувано на 28.03.24 в 12:22

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:16
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06