Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Иванова:

България без грешки при проверките на Европейската сметна палата

Снимка: БТА

Кохезионна политика и земеделие остават традиционно проблемни. Това заяви пред БНР Илияна Иванова - член на Европейската сметна палата, която вече е готова с доклада си за 2018 г. Този доклад съдържа констатациите за финансовото състояние на ЕС. За трета поредна година оценката за редовността на отчетите е с резерви.

„Това, че имаме една стабилна тенденция на по-ниско ниво на грешки – 2,6%, е само общото ниво на грешки за тази година спрямо миналата, и това не бива да ни успокоява. Остават си традиционно проблемните области, като кохезионна политика и земеделие, където винаги процентът на грешки е бил най-висок. Отново тази година за пореден път виждаме, че тези грешки засягат високорисковите разходи, при които плащанията от европейския бюджет се извършват на база на възстановяване на направените разходи. При кохезията и при „Селските райони“ имаме този тип разходи, които предразполагат към грешки чрез обществените поръчки – недопустими разходи, липсваща документация. При кохезията имаме 5% грешки. При „Селските райони“ имаме 2,4% - говорим за съществен процент грешки. И за двете проблемни сфери този процент все пак е драстично намалял“, обясни тя в интервю за предаването „Нещо повече“.

Иванова подчерта, че трябва да се прави разлика при грешките – къде има умисъл и къде не. „Там, където видим грешки с умисъл, веднага ги предаваме на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Тази година сме идентифицирали 9 такива случаи“, добави тя.

Илияна Иванова отбеляза, че в случаите, които са коментирани в Европейската сметна палата, България не е спомената никъде:

„При транзакциите в областта на кохезионната политика, които са проверявани – 15 на брой в България, не са открити никакви грешки. В областта на земеделието – са проверени 4 броя и също 0 количествени грешки“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41