Национален протестен митинг на арменската общност в Пловдив

Снимка: Кремена Данева

На национален протестен митинг в Пловдив арменската общност се обяви за оставка на епархийския съвет на Арменската църква в България. 

Според протестиращите приетият преди година Устав на Арменската Епархия е позволил на светски лица да се държат арогантно с част от свещениците, а това е довело до напрежение в общността.  

Дворът на арменската църква „Сурп Кеворк“ в Пловдив се изпълни с представители на общността от цялата страна, които се обявиха в защита на духовенството.

С действията си епархийският съвет погазва канона на Арменската апостолическа православна църква и насажда конфронтация, заяви Мариам Гарабедян от Пловдив:

"От три месеца църквата във Варна няма свещеник просто защото Епархийският съвет не е удължил визата на свещеника там. Сега в момента в същата позиция е свещеника в Бургас. Пловдивският свещеник и русенският са си депозирали молбите за оставка. В момента уставът е такъв, че духовенството е сложено в позиция на подчинение на светската власт. Абсолютно няма механизъм, с който миряните да искаме от Епархийския съвет да си свършат работата, да искаме отчетност от тях, да искаме каквото и да е".

На протестния митинг започна подписка и беше приета декларация с искане за оставка на Епархийския съвет.

„Заставеме зад това искане на хората“, каза от своя страна архиерейският наместник на Арменската епархия в България епископ Татев Акобян:

"Ако това не се случи, това означава, че след около година всички наши църкви в България ще се превърнат в музеи".